Com afecta la presidència de Trump a les empreses catalanes
Com afecta la presidència de Trump a les empreses catalanes

Com afecta la presidència de Trump a les empreses catalanes

La política proteccionista de Donald Trump, en el seu segon mandat, podria reduir el PIB català en 0,2 punts percentuals, segons ACCIÓ

patrocini pous comunitats
 

La segona presidència de Donald Trump torna a posar en alerta els exportadors catalans als Estats Units. S’estima que una política proteccionista podria reduir el PIB català en 0,2 punts, segons un informe de l’agència pública ACCIÓ. La imposició d’aranzels globals del 10% castigaria els 3.650 milions d’euros que Catalunya exporta actualment als EUA i a les més de 3.100 empreses exportadores regulars catalanes a aquest país. Entre elles, la vigatana de maquinària per la restauració Gesame, que hi genera el 15% de les vendes. El director general, Carles Acedo, diu a l’ACN que els amoïna l’encariment del preu final del seu producte i no descarten traslladar allà la fabricació si Trump compleix la promesa d’incentivar la producció nacional.

Gesame produeix maquinària pel sector alimentari, i molt concretament una planxa específica per a fer hamburgueses. Els Estats Units són el seu primer mercat i representen el 15% de les seves vendes, amb clients tant importants com Disney, que utilitza les seves màquines en els restaurants de tots els seus complexos d’oci del país.

Coincidint amb la segona investidura de Trump, el seu director general explica a l’ACN com afronten l’amenaça d’aranzels als productes de fora dels Estats Units i, en general, de polítiques proteccionistes i d’estímul de la producció nacional nord-americana. Carles Acedo diu que, amb tot, no estan excessivament preocupats perquè les empreses competidores són també majoritàriament de fora dels Estats Units. “Per nosaltres (els aranzels) podrien significar un augment del preu final de la nostra màquina de cara al client, però gran part de la nostra competència també ve d’Europa i en aquest sentit la mesura no ens posaria en una situació de desavantatge”, argumenta.

L’any 2023 Catalunya va exportar maquinària als Estats Units per valor de 608,7 milions d'euros, sent el sector català amb més pes en les vendes totals a aquest país, amb un 16% del total. En conjunt, les exportacions a EUA van arribar als 3.650 milions d’euros, el que representa un creixement del 50% des del 2020.

I també les importacions han tingut un creixement molt important en aquest període, amb un augment del 85% i un total de gairebé 5.000 milions d’euros en compres el 2023. En el període gener-agost de 2024 (últimes dades disponibles), les relacions comercials amb els EUA han seguit creixent: les exportacions pugen un 17,8% interanual i les importacions un 20,3%, segons un informe publicat per ACCIÓ el novembre passat.

La incertesa com a principal escenari

S’estima que la política proteccionista de Donald Trump, de concretar-se, podria reduir el PIB català en 0,2 punts percentuals, segons corrobora un informe recent de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ). Amb tot, els experts consultats per l’ACN coincideixen a assenyalar el gran nivell “d’incertesa” que plana sobre quina serà finalment la política econòmica i geoestratègica de Trump en el seu segon mandat. Pedro Aznar, professor titular de Departament d'Economia, Finances i Comptabilitat d’Esade, diu que del primer mandat de Trump "hem après" que els aranzels es van fer servir més "com a eina de negociació que com a finalitat”, i d'altra banda, que una cosa són les "promeses" del president i l'altra les decisions finals.

Des d’ACCIÓ, la seva directora d'Internacionalització, Cristina Serradell, recomana a les empreses que davant d’aquest escenari incert “analitzin bé i s’anticipin, mirant en què són més vulnerables, on tenen més risc de patir, i prenguin les mesures oportunes per mitigar aquestes vulnerabilitats. “Cal estar en contacte amb els clients en aquest país; els xinesos, per exemple, estan exportant molt ara als Estats Units” davant la hipotètica implementació d’aranzels, avisa.  

Principals productes afectats

L’any 2023 Catalunya va exportar principalment als Estats Units maquinària (608,7 milions d'euros, el 16,7% del total), perfumeria i cosmètica  (10,0%), productes farmacèutics (7,0%), combustibles (6,2%) i productes químics orgànics (5,1%), que en conjunt representen el 45% del total exportat per Catalunya als Estats Units. Dins del divers sector de la maquinària, dos productes es veurien especialment afectats: d'una banda els turboreactors (motors per a avions), que per si sols representen el 3% de tot el que s’exporta als EUA (107,7 milions d'euros el 2023), país de destí del 71% de tota l’exportació catalana d’aquest producte. L’altre damnificat serien els rentaplats (85 milions d'euros), que representen el 2,3% de les exportacions catalanes al país americà. Darrere de la maquinària se situen els sectors de la perfumeria i la cosmètica (265,6 MEUR en exportacions el 2023) i els productes farmacèutics.

L’enfortiment del dòlar perjudicaria les importacions

Com assenyala l’informe d’ACCIÓ, les importacions també es poden veure afectades, en aquest cas per l’enfortiment del dòlar (depreciació de l’euro), que “pot comportar un augment dels preus de les importacions, en especial de les matèries primeres i energia (denominats en dòlars)”. Aquest fet pot ser preocupant en el cas de Catalunya, ja que és dependent de matèries primeres i energia, la qual cosa pot suposar un increment dels costos empresarials i afectar la competitivitat de les empreses catalanes, apunta l’informe.

El 2023 Catalunya va comprar als Estats Units principalment combustibles (30,3% del total), productes farmacèutics (21%), aparells de mesura i mèdics (6,8%), maquinària (6,4%) i faves de soja (5,2%). Els combustibles provinents dels EUA, que han guanyat pes en les importacions energètiques de Catalunya fruit de les sancions imposades a Rússia arran del conflicte a Ucraïna, que han obligat els països europeus a trobar proveïdors alternatius. Així, les importacions de combustibles procedents dels EUA s’han multiplicat per 15 des del 2021, l'any anterior a l’inici de la guerra Rússia-Ucraïna.

Tanmateix, des d’Esade, Pedro Aznar insisteix en “la distància” entre les promeses de Trump i les decisions que pot acabar prenent i, encara més, en la “certa muntanya russa” de les seves polítiques.

Sigui com sigui, els Estats Units van esdevenir l’any 2023 el cinquè soci comercial de Catalunya, el segon fora de la UE després de la Xina, i el primer client de les exportacions catalanes fora de la Unió Europea. El volum de negoci total (exportacions i importacions) va ser el 2023 de més de 8.500 milions d’euros.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive