Els consells de l’estiu si ets conductor de patinet
Els consells de l’estiu si ets conductor de patinet

Els consells de l’estiu si ets conductor de patinet

Amb les novetats legislatives, circular massa ràpid o sense un patinet homologat és motiu de sanció

patrocini pous comunitats
 

Amb l'arribada de l'estiu i l'augment de l'ús de vehicles de mobilitat personal (VMP), Segway-Ninebot, el fabricant líder mundial de mobilitat elèctrica urbana, ha donat a conèixer una sèrie de consells essencials per a la seguretat vial dels usuaris de patinets elèctrics. La recent actualització de la normativa a Espanya fa que sigui més important que mai que els usuaris estiguin ben informats per garantir una circulació segura i evitar sancions.

Segons el Reial decret 1635/2019, els conductors de patinets elèctrics han de tenir almenys 16 anys d'edat. L'ús del casc és obligatori per als menors d'aquesta edat i sempre que la normativa municipal ho requereixi. Els usuaris també han de portar documentació personal, com el DNI o passaport, i disposar d'un segur obligatori de responsabilitat civil. La velocitat màxima permesa per als patinets elèctrics és de 25 km/h, i es permet el seu ús en carrils bici sempre que no hi hagi vianants. La circulació per calçada està permesa sempre que es faci pel carril dret. Conduir amb una taxa d'alcoholèmia superior a 0,50 mg/l està prohibit.

Des de gener de 2024, totes les marques i models de patinets han d'estar homologats segons la nova normativa publicada per la Direcció General de Trànsit (DGT). La normativa inclou el Manual de Característiques Tècniques dels VMP, que estableix l'equipament obligatori per circular legalment. Els VMP no certificats podran circular fins a gener de 2027, i després d'aquesta data només podran circular els que compleixin amb el manual i tinguin certificat.

A més, s'ha presentat un projecte de llei que obligarà a contractar un assegurança de responsabilitat civil a partir del 2 de gener de 2026. Aquesta mesura busca garantir la cobertura dels costos mèdics i de defensa jurídica en cas d'accident. Els usuaris tindran sis mesos per contractar l'assegurança, i la llei contemplarà sancions en cas de no complir-la.

Consells per a una conducció segura

  1. Patinets homologats: És essencial triar patinets que compleixin amb la nova normativa per evitar problemes legals i garantir la seguretat.
  2. Ús del casc: Tot i que no sempre és obligatori, es recomana encaridament l'ús del casc per protegir-se en cas de caiguda o col·lisió.
  3. Mantenir una velocitat segura: Respectar el límit de 25 km/h és crucial per prevenir accidents.
  4. Ser visible: Especialment de nit, utilitzar llums i dispositius reflectants és vital per a la seguretat.
  5. Evitar distraccions: No utilitzar auriculars ni mòbils mentre es condueix per mantenir l'atenció en la via i els voltants.

Infraccions i sancions

Les infraccions a la normativa poden comportar multes de fins a 1.000 euros. Algunes de les infraccions més comunes inclouen conduir amb auriculars, sense llums o sense casc (quan és obligatori), la qual cosa comporta una sanció de 200 euros. Circular a més de 25 km/h també es sanciona amb 200 euros, mentre que l'ús del telèfon mòbil mentre es condueix es multa amb 200 euros. Circular sota els efectes de l'alcohol o les drogues pot resultar en sancions que van dels 500 als 1.000 euros.

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive