Control parental mòbils i tabletes
Control parental mòbils i tabletes

Control parental de sèrie i gratuït a mòbils i tauletes

L'avantprojecte de llei que aprovarà el govern espanyol també preveu, a més del control parental, un pla d'alfabetització digital que donarà eines per combatre les notícies falses

patrocini pous comunitats


El govern espanyol està decidit a reforçar la protecció dels menors en els entorns digitals. El Consell de Ministres aprovarà un avantprojecte de llei que obligarà els fabricants de dispositius electrònics, com telèfons mòbils, tauletes, ordinadors i televisors, a incloure de sèrie una funció de control parental. L'objectiu és oferir una eina gratuïta i accessible perquè pares, mares i tutors puguin decidir quines aplicacions, serveis i continguts són aptes per als menors. Aquesta mesura s'inspira en altres funcions bàsiques dels dispositius, com la selecció de l'idioma.

Aquest avantprojecte de llei, que forma part d'una estratègia més àmplia de protecció integral dels menors a internet, pretén entrar en vigor a la tardor. Per a la seva implementació, s'espera l'informe del comitè d'experts, que es lliurarà el 20 de juny. L'estratègia inclou també un pla d'alfabetització digital que dotarà els joves de les competències necessàries per moure's amb seguretat i autonomia en l'entorn digital, així com eines per combatre les notícies falses.

El pla d'alfabetització digital es desplegarà de manera transversal a través de diverses assignatures des de l'etapa de primària i secundària, integrant-se, per exemple, en l'educació afectiva i sexual. D'aquesta manera, es busca garantir que els joves no només siguin usuaris competents de les noves tecnologies, sinó que també desenvolupin un pensament crític davant la informació que reben.

Un altre aspecte destacat de la nova llei és la regulació de l'etiquetatge i dels avisos dels productes digitals. Es vol assegurar que els continguts siguin identificables d'una manera clara i comprensible, fins i tot per a persones amb discapacitat, com nens amb autisme. Aquesta mesura respon a la necessitat de crear un entorn digital més segur i inclusiu per a tots els menors.

A més, l'avantprojecte inclou un diagnòstic detallat sobre l'impacte dels entorns digitals en els menors d'edat. Segons el Ministeri de Joventut i Infància, l'edat mitjana d'accés al primer mòbil es situa als 11 anys. Aquestes dades s'han extret d'un informe elaborat per Unicef el 2021, que revelava que gairebé el 95% dels adolescents tenen un mòbil amb accés a internet i més del 90% s'hi connecten diàriament. L'informe també apuntava que el 31,5% dels adolescents utilitzen internet més de cinc hores al dia, percentatge que augmenta fins al 50% durant els caps de setmana.

Ús saludable i responsable de les tecnologies

La nova normativa no només busca protegir els menors de continguts inadequats, sinó també fomentar un ús saludable i responsable de les tecnologies. L'objectiu final és garantir que els nens i joves puguin gaudir dels beneficis de la digitalització sense exposar-se a riscos innecessaris.

Amb aquestes mesures, el govern espanyol vol posar-se a l'avantguarda en la protecció dels menors en l'entorn digital, creant un marc legal que asseguri un ús segur, responsable i educatiu de les tecnologies. Aquest avantprojecte de llei representa un pas important cap a la construcció d'una societat més segura i informada, on els joves puguin desenvolupar-se plenament en el món digital.

Font: ccma.cat

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive