Les solucions innovadores en matèria de salut van ser les grans protagonistes dels premis Creatic, que es van lliurar ahir dijous, dia 24, a l'auditori del TecnoCampus, en el marc de la Nit de l'Emprenedoria. Una cita que també va destacar pels nous premis AntenaTrenLab, una col·laboració de Renfe, TecnoCampus i l'Ajuntament. Unes 300 persones van assistir a l'esdeveniment.
Coresys Health es va endur el premi a la millor iniciativa empresarial en l'àmbit de la tecnologia i la innovació. El projecte de James Marugg i Erik Weber Jensen desenvolupa monitors per a detectar la sèpsia en pacients hospitalitzats. Aquesta infecció sanguinia, que es pot contraure de múltiples maneres, afecta 50 milions de persones al mon, un 20% de les quals moren. "Amb aquest projecte volem ajudar els pacients i també a l'ecosistema dels hospitals, avui col·lapsats", van explicar els promotors de Coresys Health, que s'han endut 12.000 euros i estada bonificada a la incubadora del TecnoCampus.
Una altra iniciativa en matèria de salut es va endur el Creatic a millor projecte amb impacte social (6.000 euros i estada a la Incubadora). Es tracta de Hoop Diabetes, que dissenya dispositius mèdics per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb diabetis. Els seus promotors van explicar que havien impulsat el projecte "a conseqüència d'un problema de salut viscut a nivell familiar", que els va impulsar a buscar millores en l'àmbit de la diabetis. Han desenvolupat un sensor no invasiu que detecta la glucosa en la sang, de manera molt més precisa que actualment.
Pel que fa al Premi a la millor iniciativa liderada per a dones, també dotat amb 6.000 euros, va ser per a Sweanty, que ha desenvolupat una tecnologia que s'aplica a uns pegats tipus 'tirites' i que serveixen per detectar i prevenir la deshidratació dels esportistes, analitzant-ne la seva suor. A banda, també es van reconèixer projectes presentats per estudiants universitaris (White Jacket, un 'wearable' per a persones cegues) i de secundària (un videojoc per estudiar història d'Espanya, d'alumnes de l'Escola Pia).
Premis Antena TrenLab
La novetat d'aquesta edició va ser els Premis Antena TrenLab, una iniciativa de Renfe, l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus, vinculada al centre d'investigació i desenvolupament de start ups que vol aportar solucions innovadores al transport ferroviari, i que té la seva seu al centre universitari i empresarial mataroní. En total es van lliurar 4 premis, dotats amb 40.000 i 30.000 euros respectivament, a banda d'un programa d'acceleració de sis mesos per als premiats.
Els projectes guardonats van ser CACTUS, una proposta de xarxa de dispositius IoT i una plataforma tecnològica sostenibles amb la capacitat de proporcionar informació d’interès en temps real als passatgers; Wipass, que proposa unificar la digitalització i acompanyar l'usuari des de l'inici fins al final del seu trajecte oferint una experiència única i connectada amb Renfe; Hypervisoul, que adapta el seu sistema de gestió de trànsit per operar flotes de vehicles lleugers i automatitzats en línies ferroviàries rurals i crear serveis de transport a la demanda per a viatgers; i Drukatt, que fabrica recanvis industrials a través del disseny i fabricació additiva, formant i integrant els professionals del territori.
Adaptar-se als canvis
La cita va comptar, entre d'altres, amb els parlaments de l'alcalde de Mataró i president de la Fundació TecnoCampus, David Bote, que va assenyalar que els projectes premiats són una mostra de la capacitat que tenen els emprenedors maresmencs de "ser innovadors, creatius i capaços d'adaptar-se als canvis que vivim per resoldre reptes i crear negocis". Una actitud que va lloar davant del moment d'incertesa i de transformacions constants que vivim en matèria mediambiental, social i tecnològic.
Comentaris