La Generalitat ha anunciat un ambiciós pla per impulsar el cotxe elèctric a Catalunya, amb l'objectiu de triplicar-ne el nombre en cinc anys. Aquest projecte, que mobilitzarà 1.400 milions d'euros fins al 2030, inclou mesures clau com la instal·lació de 9.000 punts de recàrrega i l'atorgament de crèdits tous per renovar flotes d'empresa.
9.000 punts de recàrrega per accelerar la transició
El pla preveu la instal·lació de 9.000 punts de recàrrega en tot el territori, facilitant l'accés a la infraestructura necessària per fomentar l'ús del vehicle elèctric. Els primers 5.000 punts seran de càrrega lenta i estaran destinats a la flota de la Generalitat, amb l'objectiu que el 90% dels vehicles públics siguin elèctrics.
En una segona fase, s'instal·laran 4.000 punts addicionals en edificis públics, accessibles a la ciutadania. A més, es preveu el desplegament de diferents tipus d'estacions de recàrrega segons les necessitats:
- Càrrega lenta (fins a 7,4 kW): per a la flota de la Generalitat.
- Càrrega semi-ràpida (fins a 30 kW): disponible en centres educatius i hospitals.
- Càrrega ràpida (entre 150 i 350 kW): ubicada a la xarxa viària per cobrir zones amb mancances d'infraestructura.
- Càrrega ultraràpida (fins a 1.400 kW): pensada per autobusos elèctrics.
Crèdits per a empreses i autònoms
Un altre dels eixos fonamentals del pla és el suport econòmic per a la renovació de vehicles en empreses i autònoms. L'Institut Català de Finances destinarà 200 milions d'euros a autònoms i micropimes, i 240 milions d'euros a la renovació de flotes d'empreses afectades per les restriccions de les zones de baixes emissions.
Aquests crèdits bonificats, que es començaran a concedir el 2026, tindran un termini de devolució de sis anys i un límit de 60.000 euros per vehicle.
Objectius i impacte del pla
El Govern es marca com a objectiu incrementar la quota de vehicles elèctrics del 14,3% actual al 40% l'any 2030. Paral·lelament, es multiplicarà per cinc la infraestructura de càrrega, facilitant l'adopció massiva d'aquests vehicles.
En l'acte de presentació, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va remarcar que "no hi ha marxa enrere" en aquesta transició. L'esdeveniment també va comptar amb la presència del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, el d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i representants del sector de l'automoció, incloent-hi el president de Seat, Wayne Griffiths.
Acompanyament a la indústria catalana
Per garantir una transició ordenada, la Generalitat destinarà 135 milions d'euros a donar suport a la indústria catalana, facilitant projectes innovadors, reforçant la cadena de valor i promovent la formació professional especialitzada.
Aquest pla forma part del programa Catalunya Lidera, que busca mobilitzar 18.000 milions d'euros per reforçar el lideratge econòmic del territori i consolidar Catalunya com un referent en mobilitat sostenible.
Font: 3cat.cat/324
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris