Tot canvia de forma constant aquests dies quant a la tensa situació entre Ucraïna i Rússia. A hores d’ara aquests han deixat clar que no pretenen envair el país veí, però ja són 100.000 els soldats que han desplegat a l'abast de la frontera ucraïnesa. Però què està passant exactament entre ambdós països? I com pot afectar aquest conflicte actiu als mercats energètics i la distribució de matèries primeres com la gasolina, entre d’altres? Us ho expliquem a continuació.
Què esta passant entre Rússia i Ucraïna?
Per explicar l’origen del conflicte actual ens hem de remuntar a l’any 1991, quan es va dissoldre la Unió Soviètica i els seus territoris es van convertir en 15 repúbliques independents. Els enfrontaments es van reduir i estabilitzar fins al 2014, moment en que milers de ciutadans ucrainians (amb una visió a favor d’Europa) van realitzar protestes contra el president Víctor Yanukóvich (pro-rus) per haver suspès l’acord d’apropament amb la Unió Europea i van ser reprimides de forma molt violenta. Va ser precisament en aquest moment quan Putin va aprofitar per envair (de forma il·legal) la península de Crimea, un territori de gran importància.
A l’abril del passat 2021 el president ucrainià Volodímir Zelenski va demanar l'accés del país a la OTAN, moviment d'autodefensa i un intent per acabar amb el suport a la guerra de l’est d’Ucraïna, però el president rus no va voler sentir a parlar del tema, ja que tenir a l'OTAN en la frontera amb el seu propi país ho veuen una gran amenaça. Un any després, aquest mes de gener de 2022, ha començat a entrenar soldats russos prop de la frontera amb Ucraïna i fins i tot ha enviat tancs i avions a la república amiga de Bielorrússia. Enfront aquesta aparent amenaça d’invasió, els líders mundials han mogut fitxa i ja es preparen militarment pel que pugui passar, a més d’advertir a Rússia amb sancions massives si no es retiren de la frontera. Rússia reitera que no permetrà que Ucraïna entri a l'OTAN, i aquesta aliança ha respost que no pensa acceptar pressions sobre qui pot o no entrar-hi.
Com pot afectar aquesta crisis a la gasolina i altres matèries primeres?
Encara no s’ha aconseguit un alt al foc estable i els conflictes continuen actius. Tota la situació es complica encara més si tenim en compte que part del gas rus que consumeixen els països europeus passa ara per Ucrania, fet que agreuja la crisis justament enmig de l’escalada de preus energètics. De fet, si la crisi s'intensifica, els preus del gas a Europa, que es van disparar a màxims l'any passat, podrien augmentar encara més. Un exemple que explica part d’aquesta possible pujada són les possibles sancions a les exportacions d'energia de Rússia o bé el cas hipotètic que Rússia utilitzi les exportacions de gas com a eina de palanquejament.
Si alguna d’aquestes situacions arriba a passar, segons indiquen des de Capital Economics, els preus europeus del gas probablement superaran el pic de 180 lliures per MWh observat a finals de l'any passat. Quant a la gasolina, el preu del barril de Brent ara mateix es troba entorn dels 87 dòlars però podria augmentar molt més, fins als 150 dòlars per barril, segons els càlculs de JPMorgan. L'impacte d'aquesta situació a l'economia mundial podria provocar una retallada de l'1,6% al PIB mundial i una inflació global disparada a un 7,2% durant aquesta primera meitat del 2022.
Tot i això, encara no sabem de forma certa si aquesta situació límit acabarà per ocórrer o si es trobarà una solució que eviti la pujada en els preus de la gasolina i altres matèries primeres. Només podem esperar i veure com avança tot en les properes setmanes.
Comentaris (1)