La FAGEM segueix treballant en tres pilars bàsics que tota empresa d’avui dia hauria d’incorporar en el seu pla estratègic: digitalització, sostenibilitat i igualtat i diversitat. Les amenaces del canvi climàtic i els moviments geopolítics marquen l’agenda econòmica i per això necessitem empreses més digitals, més sostenibles i més eficients gràcies a la utilització de les tecnologies d’última generació. La FAGEM aposta per reorientar a les empreses cap a una vessant més justa gràcies a incorporar la igualtat en totes les seves facetes.
Impuls a les noves energies i fer front a la crisi energètica
El 2022 ha estat un any complicat. Després de la crisi de la Covid, la guerra d’Ucraïna i, especialment, la crisi energètica, va provocar un cisma en el món empresarial que encara dura. La FAGEM s’ha centrat en ajudar a les empreses a fer front a aquesta crisi energètica, treballant amb les diferents administracions per a l’adopció de mesures per pal·liar aquesta situació, especialment a les empreses que consumeixen gas. En aquesta línia, aquest any la FAGEM ha impulsat un nou servei d’assessorament en eficiència energètica i implantació d’energia fotovoltaica.
Diversitat i igualtat
En la línia de foment d’igualtat de tracte i oportunitats s’han seguit programant formacions específiques per a les empreses, s’han elaborat plans d’igualtat per a empreses i institucions i s’han continuat realitzat campanyes de difusió de bones pràctiques en aquest àmbit. La FAGEM tanca l’any amb la segona edició de la campanya ‘Soc dona, soc empresària’ per visibilitzar l’emprenedoria femenina, i la publicació de la Guia FAGEM de la Diversitat.
També ha programat sessions per donar eines a les empreses per fer el pas cap a la digitalització i ha ofert assessorament per a la digitalització, un servei subvencionat on les empreses participants han pogut realitzar una diagnosi inicial per incorporar tecnologies de la Indústria 4.0.
Sostenibilitat
El 2022 la FAGEM ha seguit impulsant ccions de consciència ambiental entre les empreses de la comarca per ajudar-les a implementar canvis per minimitzar l’impacte sobre el planeta. A l’estiu es va presentar una nova versió del Canal PAE Mataró Maresme (canal de connexions entre empreses), més visual i més fàcil d’utilitzar, per poder compartir queixes, oferiments i necessitats i fomentar l’economia circular.
Els principals reptes
- Es vital que les empreses de la comarca assoleixin la igualtat de tracte i d’oportunitats, impulsant programes de sensibilització i fomentar les bones pràctiques empresarials
- Els increments de costos energètics i encariment de matèries, després de la pandèmia i l’impacte de la guerra fan més importants que mai els ajuts de l’administració a la indústria local
- Davant la crisi energètica és molt important acompanyar les empreses en la transició ecològica que permeti, també, estalvi de costos. L’’assessorament cap a una economia verda amb energia solar n’és un exemple
“Si la indústria i el turisme tiren, l’economia funciona”
Roser Moré, presidenta de la Federació d’Associacions de Gremis Empresarials del Maresme, analitza l’estat del sector empresarial
Quines són les fortaleses i les debilitats del sector empresarial maresmenc?
Som emprenedors per naturalesa, la nostra fortalesa és la resiliència, per obligació. Com a debilitat, com a teixit empresarial, la mida de les empreses és petita, creiem que costa molt que les empreses creixin, tenim molt poques empreses grans i ens quedem sempre amb mides molt reduïdes. Empreses que havien estat grans s’estan reduint, pels canvis econòmics generals. Hi ha menys personal a les empreses. Ser petit pot tenir unes avantatges, estàs més preparat per a determinats canvis, tens menys costos, però si ho ets massa, et limita molt el propi creixement, o tens dificultat per accedir a projectes de gran volada per falta de capacitat. Un altre problema que ens està impactant molt, des de fa temps i de caire sociològic, és la manca de relleu generacional, tant en els oficis com en el sector empresarial. El jovent no es posa a aprendre determinats oficis ni tampoc en impulsar les seves pròpies empreses, quelcom que afecta especialment determinats sectors, sense relleu personal ni empresarial. Això pot fer canviar els models de negoci que tenim ara, hi ha tipologies d’empreses a qui se’ls complica el futur per aquest motiu, sobretot l’empresa familiar.
Com ha afectat l’augment de preus energètics?
L’impacte ha sigut enorme, ha estat un gran xoc. Tres grans costos: carburants, electricitat i gas. El del gas va posar tota una sèrie d’empreses en perill: ens hem hagut de moure molt, moltes empreses han hagut de tornar a fer ertos, ha afectat molt el sector tèxtil. També ha impactat molt en el sector de l’hostaleria, que redueixen serveis i es concentren en dies i horaris, el consumidor ja ho està començant a veure, els costos energètics i de personal se’t mengen. La majoria d’empreses han hagut de prendre mesures per reduir els costos energètics, comerços d’alimentació amb càmeres frigorífiques han hagut d’actuar o perdien els beneficis dels marges de les vendes, que no compensen l’augment del preu energètic, i no pots encarir els productes per compensar-ho.
Quins són els sectors econòmics clau de futur a la comarca?
Hi ha dos grans àmbits que són clau: la indústria i el turisme. Això és el que som i el que tenim, és pel que lluitem perquè continui així. Són paraigües importants perquè aglutinen tot el teixit, indústria tèxtil, empreses tecnològiques, hoteleria, comerç, restauració, sense oblidar els serveis, que fan possible que l’engranatge funcioni. Parlem de dos sectors tractors, la construcció és important però si la indústria i el turisme tiren, genera tota una economia i fan que la construcció sigui possible. Mataró representa el 65% de l’economia de la comarca: pot arribar a ser molt més turística del que és, no cal que sigui turisme de sol i platja, però ho volem a tota la comarca. Si perdem la indústria ho perdrem gairebé tot, és la que dona ‘know how’, encara que sigui amb empreses petites. Personal qualificat, obliga a innovar, és tractor, garantim que tot el teixit empresarial se’n beneficiï, genera moltíssim, per tant és molt millor tenir-la a casa. Ens dona cohesió social en majúscules.
Quines facilitats voleu que doni l’administració a l’empresariat, amb aquesta situació?
Els ajuts a la contractació, que ja existeixen, són molt importants per a nosaltres, un 60% dels que es col·loquen amb aquests programes acaben treballant indefinidament, el 40% la majoria troben una altra feina.
Comentaris