El comerç i els serveis de proximitat de Mataró tenen un problema greu amb la digitalització. Segons un estudi fet pel consistori, dos de cada tres establiments del casc antic no tenen cap presència online. És a dir, ni web, ni xarxes socials, ni tampoc elements digitals en la botiga física. Quelcom que els situa en una posició molt desavantatjosa respecte a les grans cadenes i superfícies comercials, i que l’Ajuntament vol revertir amb diferents iniciatives, com ara un nou ‘Retail Lab’ que potenciï la digitalització dels punts de venda.
L'estudi s'ha fet a partir d’una enquesta a 250 comerços del centre
Els resultats de l’estudi, fet a partir d’una enquesta a 250 comerços del centre, mostra les mancances del comerç local en l’àmbit digital i online, però aquestes no són pas una novetat. Un estudi ja posava de manifest l’any 2020 que hi havia molt camí per recórrer en aquest àmbit. Només un 24% dels comerços locals tenien, llavors, una botiga online, i més de la meitat d’enquestats no pensava ni en crear-la en un futur. Tot plegat en un context com el de la Covid, que ha fet créixer encara més la importància del món digital i que, de retruc, també ha obligat els establiments a actualitzar els seus punts de venda fixes per fer-los més atractius respecte a l’alternativa online.
El problema, per tant, no radica tan sols en la manca de presència en el món digital del petit comerç, sinó en les reticències a fer aquest salt tan necessari, ja sigui per desconeixement o per manca de recursos per fer-ho. Per aquest motiu, les accions a favor de la digitalització són un dels pals de paller dels ajuts per al comerç per valor d’1,4 milions d’euros que Mataró ha rebut en el marc d’un programa de fons dels Next Generation. La iniciativa més important serà la implementació del que es coneix com a ‘RetailLab’, un centre d’innovació per potenciar la transformació digital de la ciutat i del comerç de proximitat.
El RetailLab Mataró estarà obert al sector comercial, de serveis i de restauració de la ciutat
El RetailLab Mataró estarà obert al sector comercial, de serveis i de restauració de la ciutat i incorporarà una mostra de solucions tecnològiques per a la digitalització del punt de venda. Solucions com ara les cartelleres digitals per oferir més visibilitat de marca, experiències immersives al visitant i capacitat d’adaptar-se a les necessitats del moment. O bé analítiques d’audiència, comptadors de persones, “zone performances” per analitzar el comportament de la clientela a diferents zones de l’establiment. També destaquen les etiquetes digitals, que actualitzen els preus dels productes de l’establiment per facilitar campanyes ‘exprés’; o la implementació d’eines d’intel·ligència artificial per a l’aprenentatge automàtic sobre les preferències de la clientela. Altres solucions digitals que es volen promoure són el ‘Sales Tracking’ per incrementar el tiquet mitjà de compra, o ‘Feedback Customer Survey’ per conèixer i mesurar l’experiència dels visitants.
Una altra de les iniciatives que es duran a terme en aquest àmbit, finançat pels fons europeus Next Generation, serà un nou diagnòstic del grau de digitalització dels comerços locals, els resultats del qual permetran elaborar un pla d’acció amb les línies estratègiques i mesures concretes per a la la millora de la competitivitat del sector, millora de les habilitats digitals i propostes de comunicació digital.
Amb tot plegat, es vol apropar al sector del comerç, restauració i serveis les noves tecnologies i eines digitals que avui es troben al mercat disponibles per al teixit econòmic. Així, es preveu millorar la competitivitat del teixit econòmic local, incentivant l'ús de les eines digitals com un canal de millora de l'experiència de compra, tant al punt de venda com impulsar l'experiència de compra de l'espai comercial urbà en general.
També es preveu instal·lar pantalles informatives digitals al centre de Mataró
El projecte finançat amb fons next generation també inclou la instal·lació de pantalles informatives digitals a diferents punts estratègics del centre de Mataró, que oferiran missatges visuals d’esdeveniments com ara campanyes comercials, activitats de dinamització, propostes culturals i de lleure o altres informacions d’interès per a la ciutadania. Una d’aquestes pantalles serà un gran dispositiu exterior multimèdia a la façana del nou Espai Mataró Connecta, a la plaça de Can Xammar. A banda, també es preveuen mesures com la monitorització del trànsit de persones a l’àrea comercial a través d’una vintena de sensors, que es combinarà amb una solució d'anàlisi Big data per disposar de dades sobre el perfil dels consumidors. A partir d'aquesta informació es podran traçar estratègies orientades a captar noves inversions al territori.
Comentaris (3)