Aranzels
Aranzels

Guerra comercial: com funcionen els aranzels i les seves possibles conseqüències

Si l'amenaça de Donald Trump d'aplicar aranzels a la Unió Europea es materialitza, aquests podrien afectar més de 3.000 empreses catalanes

promocional gener 25
 

Els aranzels han esdevingut una eina clau en les disputes comercials entre països. Recentment, els Estats Units han imposat nous aranzels a les importacions de la Xina, han amenaçat de fer-ho també a la Unió Europea i han pausat temporalment els que volien aplicar a Mèxic i el Canadà. Aquestes mesures han tingut un impacte directe en l’economia global i podrien afectar més de 3.000 empreses catalanes que exporten als Estats Units.

Què són els aranzels i com funcionen?

Els aranzels són impostos aplicats a la importació de productes estrangers amb l'objectiu de fer-los menys competitius al mercat nacional. Per exemple, si els Estats Units imposen un aranzel del 25% a un producte fabricat al Canadà, aquest producte esdevé més car en el mercat estatunidenc, desincentivant la seva importació.

Un error comú és pensar que són els països exportadors qui assumeixen aquests costos. En realitat, són les empreses importadores del país que imposa l’aranzel les que han de pagar aquest impost a la duana. Això genera un efecte en cadena: les empreses poden assumir el sobrecost, negociar preus més baixos amb els proveïdors o traslladar l’increment al consumidor final mitjançant una pujada de preus.

Objectius i efectes dels aranzels

Des d’un punt de vista econòmic, l’objectiu dels aranzels és incentivar la producció nacional, protegir les indústries locals i reduir la dependència de productes estrangers. No obstant això, aquesta estratègia també té efectes negatius:

  1. Augment dels preus: Els costos addicionals solen repercutir en els consumidors, generant inflació.

  2. Reducció del comerç internacional: Els països afectats poden respondre amb represàlies comercials, aplicant aranzels als productes de qui els ha imposat.

  3. Impacte en la producció nacional: Moltes indústries necessiten importar matèries primeres, que també poden ser gravades amb aranzels, encarin el procés productiu.

Un exemple clar és el que va passar el 2019 amb les rentadores als Estats Units. L’augment d’aranzels va encarir les importacions, però també va provocar que els fabricants locals pugessin els preus. A més, altres productes relacionats, com les assecadores, també es van encarir malgrat no estar afectades per les mesures proteccionistes.

L’impacte en la Unió Europea i Catalunya

Donald Trump ha posat la Unió Europea en el seu punt de mira, argumentant que hi ha un dèficit comercial desfavorable per als Estats Units. Tot i que no ha especificat com ni quan aplicarà aquests aranzels, diversos líders europeus han advertit que una guerra comercial podria perjudicar ambdues parts.

A Catalunya, unes 3.100 empreses exporten als Estats Units, representant un 3,6% del total d’exportacions catalanes. Segons Acció, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa, l’impacte d’aquests aranzels podria suposar uns 580 milions d’euros. Això afecta sectors clau com l’automoció, la indústria alimentària i el sector químic.

Conclusions

Els aranzels són una eina poderosa per regular el comerç internacional, però també poden generar tensions econòmiques i geopolítiques. Si els Estats Units finalment imposen aranzels a la Unió Europea, l’efecte es farà notar en l’economia catalana, afectant milers d’empreses i consumidors. Davant aquest escenari, els experts recomanen analitzar amb atenció cada cas i actuar segons les mesures concretes que es puguin aplicar.

Font: 3cat.cat/


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive