La tendència modernitzadora de l’administració, amb l’accelerador forçat de la Covid-19, ha fet que moltes gestions ciutadanes hagin passat a ser exclusivament virtuals. Davant d’aquest fet, la gent que per desconeixement o manca d’eines o connectivitat queda en fora de joc quedava desamparada, a l’altra banda de l’escletxa digital. Posar-hi remei és l’objectiu del nou dispositiu habilitat per l’Ajuntament de Mataró a proposta de la Taula per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Mataró
El dispositiu es posa en marxa com a prova pilot durant 6 mesos, i vol ajudar persones sense competències digitals o sense recursos informàtics a realitzar tràmits telemàtics d’altres administracions públiques.Per als tràmits que corresponen a l’Ajuntament de Mataró, la ciutadania disposa d’una alternativa de cita prèvia per ser atesa de manera presencial, que es pot demanar trucant al telèfon gratuït 010 o mitjançant Internet a www.mataro.cat/citaprevia. Però altres administracions deriven a les seves seus electròniques pràcticament com a única opció per fer tràmits.
Aquesta situació ha fet aflorar les conseqüències de l’escletxa digital, amb l’exclusió de les persones que no tenen competències TIC i/o que no disposen dels recursos i mitjans tècnics per fer les tramitacions telemàtiques que precisen. “Àrees com promoció econòmica o serveis socials els van alertar de la necessitat d’aquest dispositiu en un context en que moltes persones no tenen formació, mitjans, eines o connectivitat per determinats tràmits amb l'administració pública. No les podem deixar desateses en tràmits com l'ingrés mínim vital o l’informe laboral i és per això que apostem per un dispositiu descentralitzat que estigui al costat de les persones”, explica el regidor d’ocupació i empresa de l’Ajuntament de Mataró Sergi Morales.
La Taula per a la reconstrucció social i econòmica va aprovar el passat novembre posar en marxa de manera pilot un dispositiu de suport a la realització dels tràmits digitals d’altres administracions. “Una de les virtuts de la Taula de Reconstrucció és que ens permet estar reflexionant i parlant en clau de futur, amb projectes estratègics com tot el referent als fons europeus però també poder fer accions concretes d’immediat orientades a ajudar problemes quotidians”, explica Morales.
Com funciona?
El dispositiu està format per 3 agents TIC que atenen a quatre ubicacions de la ciutat:
- - Centre Cívic Pla d’en Boet (carrer de Juan Sebastián Elcano, 6)
- - Centre Cívic Molins (carrer de Nicolau Guanyabens, 23)
- - Centre Cívic Cabot i Barba (plaça de Miquel Biada, 5)
- - Oficina de Barris (carrer de Blai Parera, 6 Baixos)
El l ervei queda cobert de dilluns a divendres de 9 a 20 h, tot i que l’atenció a cada equipament es fa en horari diferent. En tot cas, funciona amb cita prèvia que es pot sol·licitar al telèfon 93 702 28 50, o per Internet a www.mataro.cat/tramitaciodigital
En funció de la capacitació de la persona, el suport pot consistir en la realització del tràmit complet o bé, en l’acompanyament necessari perquè sigui el propi usuari o usuària qui el faci als ordinadors que es posaran a la seva disposició. També s’oferiran petites píndoles formatives d’alfabetització digital per capacitar les persones i treballar per a la seva autonomia digital.
L’Ajuntament destina a aquesta actuació 60.000 € de les partides del pressupost per a 2021 del Pla de reconstrucció social i econòmica. Morales obre la porta a que el dispositiu es pugui allargar en el temps: "valorarem després del període d'aquesta prova pilot si el renovem o l'ampliem, l'allarguem, fem nous punts a la ciutat o com mantenim el compromís amb la capacitació digital de les persones", especifica.
Comentaris