Nous etiquetatges per híbrids i elèctrics.
Nous etiquetatges per híbrids i elèctrics.

Els nous etiquetats de vehicles elèctrics i híbrids

A partir d’aquest 20 de març entra en vigor una nova normativa per identificar els vehicles elèctrics i híbrids, que us expliquem detalladament.

Serà aquest dissabte dia 20 de març el que marqui la data a partir de la qual entrarà en vigor la aplicació de la nova normativa referent a la identificació clara i detallada dels vehicles elèctrics i híbrids, dissenyats per reduir les emissions contaminants a més de presentar altres beneficis. Tot i això, cal tenir en compte que aquesta legislació europea només s’aplicarà als nous vehicles comercialitzats per primera vegada o bé matriculats a partir del 20 de març de 2021, per la qual cosa qui ja disposi d’un vehicle elèctric o híbrid no haurà de col·locar aquestes etiquetes. A continuació us expliquem en que consisteix aquesta nova normativa.

Tot sobre els nous etiquetats de vehicles elèctrics i híbrids

L'obligatorietat d'aquest nou etiquetatge va ser aprovada fa més d’un any, concretament el 24 de juliol de 2019, mitjançant el Reial Decret 639/2016, però no entrarà en vigor al 100% fins aquest 20 de març de 2021. Com a resposta a la norma europea EN 17286: 2019, de mesures per a la implantació de la infraestructura per "combustibles" alternatius, es tracta d’un etiquetatge que té per objectiu informar l'usuari sobre la font d'alimentació del vehicle.

D’aquesta manera, amb el nou tipus d’etiquetes es pretén donar a conèixer la compatibilitat de la font d'alimentació del lloc de recàrrega mitjançant un identificador obligatori en forma d'hexàgon que marca la interfície elèctrica (és a dir, el tipus d'endoll) necessari per carregar cada tipus de vehicle. D’altra banda, de forma opcional, es podran afegir a l'etiqueta dades addicionals com el tipus de corrent (alterna o contínua), la potència màxima de càrrega expressada en quilowatts o el nom de l'estació de càrrega, per posar uns quants exemples.

Quant a l’etiqueta en si, esta formada per un símbol en forma d'hexàgon (la que seria la part obligatòria) i per la informació opcional. Ha de col·locar-se en les estacions de càrrega per a vehicles elèctrics, enganxada el més a prop possible del connector de cada cable. En cas que l'estació de càrrega disposi de l'opció de pagament amb selecció de terminal separat del propi punt de càrrega, l'etiqueta s'haurà enganxar a prop com a part del dispositiu de selecció. Cada interfície elèctrica es categoritzarà amb un símbol consistent en una sola lletra de l'alfabet llatí, en font Arial i en negreta. A causa dels nombrosos tipus d'interfícies i combinacions possibles, el símbol no es basa en cap denominació acceptada en l'àmbit industrial, sinó en la indicada a la norma que ens ocupa.

Si ens centrem en els vehicles elèctrics concretament, les etiquetes s'han d'enganxar prop de l'entrada d'aquest vehicle, es a dir, en el llindar de la porta o bé en el “pilar B”. També han d'aparèixer indicades en els manuals del vehicle, on s'ha de proporcionar així mateix la taula de correspondències entre identificadors i informació sobre les normes europees. La norma estableix que l'etiqueta del vehicle ha de tenir una vida útil de 10 anys, per la qual cosa podrem passar una dècada sencera sense preocupar-nos de renovar l’etiqueta del nostre vehicle.

Font: híbridos y eléctricos

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive