Un dels participants de la Copa Amèrica, Una oportunitat blava també pel Maresme

Una oportunitat blava també pel Maresme

Cugat Comas FOTO PORTADA: Un dels participants de la Copa Amèrica, Una oportunitat blava també pel Maresme

El sector de l’economia relacionada amb el mar veu la Copa Amèrica com una oportunitat de rellançar-se i esdevenir encara més important

patrocini pous comunitats
 

La Copa de l’Amèrica de vela serà la cançó de l’enfadós d’aquest estiu a casa nostra. Se’n parla ja i se’n parlarà molt més quan s’acostin les dates pròpies de la competició. Se l’ha venut i se l’explotarà com el que és, encara que si no ets del món del mar et pugui semblar exagerat: un dels grans esdeveniments esportius que hi ha al món i, per tant, un negoci de tres parells de nassos per a molta gent. La Copa Amèrica és un gegant, una mena de Fòrmula 1 del mar, també és un món privat i tancat. Té totes les característiques dels grans esdeveniments, el bo i el dolent, però passarà una sola vegada i per això la capital catalana s’hi ha abocat. Al seu costat, el Maresme amb la seva costa, sap que segurament de forma directa no rebrà massa cosa però comptabilitzant els impactes indirectes sí que compta amb ser esquitxada. D’això va aquest reportatge. De buscar les corrents marines que poden convertir la magna aposta esportiva i econòmica de Barcelona en una oportunitat blava també per al Maresme.

 

La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela tindrà lloc a Barcelona durant els mesos d’agost a octubre de 2024. L’esdeveniment començarà amb la cerimònia d’inauguració oficial el 22 d’agost, seguida per una regata preliminar a finals d’aquest mateix mes. Les Sèries de Selecció dels Desafiadors es disputaran del 26 d’agost al 7 d’octubre, mentre que la Copa Amèrica Juvenil i la primera edició de la Copa Amèrica Femenina Puig es duran a terme entre el 26 de setembre i el 16 d’octubre.

 

La gran final, on el campió de les Sèries de Selecció dels Desafiadors s’enfrontarà a l’Emirates Team New Zealand, se celebrarà del 12 al 20 d’octubre. El Port Vell de Barcelona ja fa mesos que està potes enlaire. S’esperen centenars de milers de persones de públic i una audiència en milions d’espectadors per televisió. A més, i aquí comença l’interessant, el públic de vela és generalment de renda alta per no dir molt alta. La Copa Amèrica mou molts diners i el Maresme, sense presència de cap tipus a nivell esportiu, confia a rebre esquitxades d’aquest paràmetre anomenat “impacte econòmic”. Que hi vol sucar, vaja.

Com a prelyudi, aquest juny el trofeu de la Copa Amèrica de vela va fer parada al Club Nàutic de Vilassar de Mar, una de les set parades del Trophy Tour de la 37a edició de la Louis Vuitton America's Cup. Es tracta del trofeu més antic de l'esport mundial i un dels emblemes de la competició, que s'ha exhibit aquesta setmana per set ciutats de la costa catalana com a reconeixement a les viles marineres de Catalunya. El Club Nàutic de Vilassar va organitzar una regata on hi han participat infants del campus d'estiu i regatistes del club. La copa ha estat fotografiada a diferents localitzacions de la població com les cases de pescadors de l'espigó de Garbí i la plaça del Nadal, entre d'altres.

 

L’economia blava, amatent

Els diferents operadors, tan privats com públics, del que es coneix com economia blava estan amatents amb la Copa Amèrica. De moment es coneix que les reserves hoteleres han allargat l’agost fins a l’octubre i els restaurant, a més, veuen amb els ulls com a taronges el fet que la competició sigui com un allargament de la temporada alta més enllà dels límits de l’estiu i l’inici de curs. Hi ha els beneficis indirectes i hi ha també la campanya més mediàtica, que no deixarà de ser informativament una mena d’anunci permanent de tot el relacionat amb el mar. Sense que cap dels vaixells més cars del planeta passi per la comarca (si bé ja hi han entrenat, fins i tot un va patir un petit accident amb un incendi just davant de Mataró), el Maresme sucarà i els operadors del litoral ho tenen clar. N’hem parlat amb els ports i organismes, per una banda i amb operadors privats de l’altra.

 

Tots ells veuen com la Copa Amèrica de Vela a Barcelona representa una oportunitat d’or per al sector nàutic del Maresme i una gran bala per a impulsar la seva economia i atraure més turistes.

Margarita Díez, gerent del Port de Mataró, destaca la importància de la Copa Amèrica com a referent mundial de la vela, i assenyala que “indirectament tot el sector portuari es beneficia”. Díez afegeix que aquest esdeveniment és una gran oportunitat per a la difusió de la vela, ja que “els visitants són prescriptors del territori” i es converteixen en ambaixadors del Maresme. A més, el Port de Mataró preveu organitzar diverses activitats i sortides per a aprofitar al màxim aquesta oportunitat única.

 

Fran Ripoll, president del Port Balís de Llavaneres, subratlla que la Copa Amèrica és una “regata històrica amb gran repercussió mediàtica i de públic”. Ripoll destaca la importància de l’esdeveniment per a atraure la població a la mar i fomentar activitats nàutiques com navegar a vela, remar, surf, pàdel surf, i caiac. “Un esdeveniment tan important com la America’s Cup és una gran oportunitat per a atreure més població a la mar”, comenta Ripoll, que posa en valor la importància de la vela i el sector a nivell nacional.

“Catalunya té 580 km de costa, una històrica relació amb la mar com a porta cultural i econòmica. I com a conseqüència molta afició a navegar. Catalunya és el sisè país amb més medalles olímpiques, però és que a més, cada any molts regatistes catalans són campions del Món, d’Europa o d’Espanya”, recorda. Sap del que parla. El Balís té a Florian Trittel apuntant a medalla olímpica aquest estiu a París. Abans de la Copa Amèrica venen els Jocs Olímpics.

Des del Consorci de Promoció Turística del Maresme, es reconeix que la Copa Amèrica tindrà un impacte turístic directe a la comarca, amb allotjaments plens i visitants interessats en l’activitat nàutica. Segons el Consorci, “la proximitat del Maresme a Barcelona suposa un valor afegit”, ja que molts turistes prefereixen allotjar-se en llocs tranquils i ben connectats amb la ciutat. A llarg termini, els avenços tecnològics provats durant la competició podrien beneficiar el sector nàutic del Maresme.

La coordinació entre els ports del Maresme i altres institucions del litoral també juga un paper clau. “El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme és l’organisme que s’encarrega de la promoció de la destinació Maresme i de tots els seus recursos”, expliciten des del Consorci. Aquesta col·laboració busca maximitzar l’impacte de la promoció turística i assegurar que el Maresme es posicioni com una destinació ideal per als amants de la nàutica.

El Port de Mataró
El Port de Mataró

 

L’economia blava, un enunciat per desenvolupar a Mataró

Si tanquem una mica més l’enfocament i del Maresme passem a Mataró, veiem com aquest concepte d’Economia Blava és de moment més un enunciat o una intenció que no pas una pota estratègica de ciutat com, des de l’Ajuntament, s’afirma que ha de ser. És cert que l’Ajuntament, des de Promoció Econòmica, coordina tot el relacionat amb el front marítim talment com si fos un barri més de la ciutat però a l’hora de la veritat i a nivell més gros es pot ben dir que el més calent és a l’aigüera. El Pla Estratègic Mataró 2030 parla del futur ‘Hub del coneixement i innovació blau’ venut com la “creació d’un pol de coneixement i innovació blau que abordi temes disruptius, tant els vinculats amb l’àmbit productiu com aquells relacionats amb la transformació ecosistèmica prevista als litorals pels efectes del canvi climàtic esdevenint un nucli d’emprenedoria blava i generació de talent”. A mitjans de 2024 no està ni esbossat.

L’anterior projecte estratègic, el Mataró 2022, tenia  un programa anomenat ‘Mar en valor’ per “definir i construir un marc de gestió perquè la ciutat aprofiti totes les oportunitats socioeconòmiques que ofereix el mar: atraure indústries blaves, fomentar l’emprenedoria en economia blava, donar suport al desenvolupament de l’àrea comercial del Port de Mataró i promoure la cultura marítima”.

Van sorgint diferents iniciatives publicoprivades que intenten revertir la manca de cultura de mar

L’economia blava apareix, hi és, però no té ni departament ni partida pressupostària pròpia. Des de fa poc un dels regidors (Joan Sarrias, el de Promoció Econòmica) té competències delegades nominals sobre tot l’àmbit. Poc a poquet. Sí que hi ha hagut petites esquitxades. Es va fer una edició dels premis BluAct que no ha tingut continuïtat. Va premiar-se un projecte, ‘Viento en popa 365’ que volia esdevenir la primera franquícia espanyola de tallers nàutics extrapolant el sistema de gestió del repair & refit actual i crear un model 100% de franquícies. Els premis no van tenir continuïtat.

Això vol dir que no es faci res? Al contrari. Sota el paraigües de l’economia blava van sorgint diferents iniciatives, tant privades com públicoprivades que intenten revertir la manca de cultura de mar i nàutica que a nivell històric hi ha hagut a la ciutat.

Posicionar el mar com a valor propi

I és que pot semblar que no, però a Mataró s’estan movent peces i estan passant cosetes vora mar. El Port de Mataró, després d’una primera fase de remodelació molt pensada en la part comercial, ara està bolcat en la part més nàutica. Aquest any estrena projectes privats com els ubicats al pantalà R, d’activitats esportives i nàutiques. A l’equipament hi ha des de noves empreses instal·lades a entitats i clubs com pot ser Posidònia 2001 i el seu Vell Marí o el Club Rem.

Hi ha cada cop més oferta i activitats com el pàdel surf, noves instal·lacions i una agenda cada cop més curulla d’activitats. El Port s’està movent i Mataró poc a poc perfilant-se per deixar de viure-hi d’esquenes. Hi ha ajudat, sostenen des de l’Ajuntament, l’aposta feta per ubicar esdeveniments de ciutat al Port. Els Reis en poden ser un bon exemple. Aquest tipus d’esdeveniments busquen “arrossegar cap al mar” a la població local i els visitants fora de la temporada alta, fomentant una cultura nàutica més integrada en la vida quotidiana de Mataró.

La Copa Amèrica
La Copa Amèrica

Cada cop més moviment

El mes passat Mataró va aprofitar-se del fet que Barcelona tingui la Barceloneta potes enlaire per la Copa Amèrica per acollir el Saló Internacional de Catalunya del sector. Va ser un èxit. Fa uns dies s’instal·lava una exposició immersiva que una de les entitats catalanes vinculades a la Copa Amèrica està exposant a Catalunya. Poc a poc van passant-hi coses. Des de l’Ajuntament intenten aixoplugar sota el paraigües de promoció turística ‘Visit Maresme’ bona part de l’activitat que es genera a baix a mar on hi ha travesses, regates i activitats durant pràcticament tot l’any.

El Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres | R. G.
El Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres | R. G.

El futur de l’Economia Blava a Mataró passa per una major implicació de les escoles en projectes nàutics, la millora de les infraestructures portuàries i la promoció de la sostenibilitat a través d’iniciatives com el manteniment de les praderies de Posidònia. Però de moviment n’hi ha i no pas poc.

La Federació de Vela ofereix cursos i batejos, amb un programa especial per la Copa Amèrica pensat a nivell de província per fins a 10.000 escolars. A Mataró hi ha escoles i instituts que tenen integrada la vela com a matèria lectiva. Són l’Angeleta Ferrer, Maria Marcé Marçal (ESO), Anxaneta, IE Mar Mediterranea, Institut Cinc Sénies (ESO), Divina Providencia, Salesians (Cicles formatius), Escola Pia (Cicles formatius), Campeny (ESO), Satorras (ESO), Freta (Cicles formatius).

Exemples d’economia blava al Maresme

Watersports Mataró
Watersports Mataró

 

Els primers amb parasailing i molt més

Watersports Mataró és una empresa d’esports aquàtics situada al Port de Mataró, nascuda de la passió pel mar de tres joves emprenedors locals. Amb l’objectiu d’oferir una àmplia varietat d’activitats aquàtiques i aportar vida al port, l’empresa ha creat un centre on tothom, des de nens fins a adults, pot gaudir de l’emoció i la diversió a l’aigua. Una de les activitats estrelles de Watersports Mataró és el parasailing, on els participants s’eleven gràcies a un paracaigudes arrossegat per un vaixell amb sistema hidràulic. Aquesta experiència ofereix vistes espectaculars del Maresme i la muntanya, garantint seguretat total gràcies a una línia de vida. A més, l’empresa ofereix el servei de vídeo en 360 graus per capturar l’experiència des de totes les perspectives.

IMG 1685
-

També excursions en vaixell que inclouen música i ambient festiu, perfectes per celebracions com aniversaris. També disposen d’inflables com la banana i el sofà aquàtic, a més d’un inflable similar als toros mecànics de les fires. Properament, l’empresa introduirà el flyboard, una activitat que permet als participants volar sobre l’aigua com Superman, gràcies a una moto aquàtica amb un sistema especial connectat a una turbina.

Watersports Mataró és la primera empresa en oferir parasailing a la ciutat, i els seus fundadors estan decidits a revitalitzar el Port de Mataró. El seu objectiu és atraure tant els locals com els visitants de fora, contribuint així a l’economia local i fent créixer la ciutat. Amb la propera celebració de la Copa Amèrica a Barcelona, Watersports Mataró preveu un increment de la clientela, especialment per a les seves excursions en vaixell per veure els entrenaments i les competicions.

 

Veler a la Copa Amèrica i regata inclusiva

El mataroní Quim Spa, a través de la seva empresa Totavela Charter, ofereix una experiència única per gaudir de la Copa Amèrica de Vela. Aquesta competició, que s’estén durant dos mesos, atrau aficionats de tot el món. Totavela Charter proposa sortides per veure les regates des del mar, oferint la possibilitat de llogar un vaixell sencer o reservar places individuals. Les sortides inclouen l’embarcament a les 11 del matí, la possibilitat de dinar a bord i la visualització de les eliminatòries des d’un veler Bavaria 45 de 14 metres.

iStock 1162603058
-

 

Amb ports base a Mataró i Masnou, ja han aconseguit els seus primers clients, incloent una parella local i una empresa del Maresme, així com interessats d’arreu del món com dels Estats Units, Anglaterra i Nova Zelanda. Aquesta iniciativa permet als participants viure de prop l’emoció de les regates en un entorn exclusiu i privilegiat.

Una altra activitat destacada en la qual participa Quim Spa és la Regata Thalassa, organitzada per l’Associació Nàutica Thalassa. Aquesta regata anual té com a objectiu acostar el món de la vela a la població, especialment a sectors desfavorits, trencant les barreres d’exclusivitat que sovint s’associen a aquest esport. La regata compta amb la participació de 20 a 25 velers i busca visibilitzar malalties i promoure la inclusió a través de la navegació.

Institucions com la Fundació Guttmann i AFAM (Associació de Familiars d’Alzheimer del Maresme) participen en aquesta iniciativa, fent possible que més persones puguin gaudir dels beneficis i la bellesa de la navegació. Aquesta activitat no només promou la vela sinó que també ajuda a crear consciència i a fomentar una societat més inclusiva i accessible.

Sup & Sail: embarcacions i un festival

Si baixem a baix a mar per conèixer empreses de l’economia blava hem de parlar de Sup&Sail i les seves activitats aquàtiques situada a la platja del Varador de Mataró, que s’ha convertit en un referent per als amants del paddle surf, el kayak i el SUP ioga. Amb un equip professional i apassionat, l’empresa ofereix una àmplia gamma de serveis, des del lloguer d’equipament fins a activitats organitzades per a grups, escoles i empreses. Les seves sortides de sol amb paddle surf i les sessions de SUP ioga són especialment populars, proporcionant experiències úniques i inoblidables en un entorn idíl·lic.

La gestió eficient de les reserves en línia i la programació flexible permeten a SUP & SAIL arribar a un ampli públic, garantint una experiència segura i divertida per a tots els participants. Aquest model de negoci no només contribueix a la diversificació de l’oferta turística de Mataró, sinó que també reforça l’economia blava local. L’empresa col·labora estretament amb altres actors del sector per promoure la sostenibilitat i l’atractiu marítim de la regió, destacant l’enorme potencial de les platges del Maresme per a les activitats aquàtiques.

Paddle surf
Paddle surf
Un festival aquest diumenge

El proper 30 de juny de 2024, la Platja del Varador de Mataró acollirà el SeaDay Fest 2024, un esdeveniment que promet ser una jornada plena de diversió, benestar i activitats aquàtiques per a tota la família. Organitzat amb la col·laboració de diverses empreses locals com SUP & SAIL, SUPYoga.cat, Cara al Vent i l’Escola de Vela Mataró, aquest festival és una celebració de la cultura nàutica i l’economia blava.

L’empresa que opera a la platja del Varador organitza el SeaDay Fest aquest diumenge 30

El SeaDay Fest oferirà una àmplia varietat d’experiències, des de sessions de paddle surf fins a classes de ioga a la sorra, passant per activitats dissenyades especialment per als més petits, totes supervisades per professionals. Les entrades ja estan disponibles a la web oficial del festival, amb un descompte exclusiu per a les primeres 50 vendes, que permet adquirir-les a un preu especial de 30 euros. Cada entrada inclou l’accés a totes les activitats del festival, assegurant una jornada plena d’emocions i descobriments per a tots els assistents.

Alumnes
Alumnes

 

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive