Fuites d'aigua a les xarxes municipals
Fuites d'aigua a les xarxes municipals

La pèrdua d'aigua per les fuites a les xarxes municipals, un mal endèmic a Catalunya

Gairebé la meitat dels municipis que han fet una auditoria hidràulica en els últims mesos perden com a mínim un 20% de l'aigua de la seva xarxa per fuites

patrocini pous comunitats
 

Gairebé la meitat del centenar llarg de municipis que han fet una auditoria hidràulica en els últims mesos perden més d’un 20% de l’aigua que entra a la xarxa a causa de fuites, trencament de canonades, desbordaments de dipòsits i similars. És una de les conclusions d’una anàlisi de l’ACN de les auditories municipals, obligatòries per les entitats subministradores d’aigua en serveis amb més de 5.000 abonats. Els informes revelen que Amposta i Alcanar són les poblacions que perden més aigua per fuites, amb un 60% i un 56% del total que entra a la xarxa. Totes dues confien revertir les abundants pèrdues en la renovació dels contractes del servei. Àger també supera el 50% i Ripoll és la segona capital de comarca amb més desaprofitament hídric.

Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme que ha determinat uns indicadors per estandarditzar les auditories, 133 municipis havien de publicar els resultats dels estudis abans del 31 de març del 2024. De moment, 12 encara no ho han fet, segons la mateixa font, entre les quals algunes capitals de comarca: Balaguer (Noguera), Banyoles (Pla de l’Estany), La Seu d’Urgell (Alt Urgell) i Vielha e Mijaran (Val d’Aran).

101 municipis sí que han publicat el document, a banda de 17 més que també hi estan obligats i que donen dades agregades ja que hi opera en tots ells Aigües de Barcelona, i de 15 més que no hi estaven obligats. Les auditories de cadascun d’ells reflecteix que en 61 casos dels 133 es perd més d’un 20% del total de l’aigua introduïda a la xarxa a causa de les fuites i problemes amb les canonades. De fet, la mitjana de totes les poblacions és del 22%, mentre que els 17 municipis que depenen d’Agbar, com ara Barcelona, Badalona l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat o Castelldefels, es queden en el 7,7%.

Mataró, un exemple d’ús eficient de l’aigua

Mentre altres ciutats i pobles han de prendre mesures a corre cuita per complir amb les exigències de l’ACA, i s'han conegut xifres escandaloses com les pèrdues acumulades durant anys als municipis del Barcelonès Nord, Mataró ha fet els deures des de fa anys i pot treure pit. Enric Corbella, Director d’Operacions d’Aigües de Mataró, empresa municipal gestora del subministrament d’aigua a la ciutat, ho atribueix sobretot “a les inversions contínues en el manteniment i millora de la xarxa de distribució”. L’eficàcia d’aquesta xarxa és aproximadament del 90%, és a dir, que les pèrdues durant la canalització i arribada de l’aigua als habitatges i activitats se situen “entre les més baixes de Catalunya”, tal i com destaca Corbella. Quelcom del qual no poden presumir en moltes altres ciutats i pobles on les fugues de recursos hídrics són un maldecap constant i greu. 


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive