Menys persones desocupades a Mataró
Menys persones desocupades a Mataró

Redacció

Precarietat juvenil a Catalunya, un problema creixent

Catalunya és el tercer territori de la Unió amb més atur entre els menors de 30 anys. Aquestes són les causes de la precarietat juvenil.

Sous miserables, inestabilitat laboral, explotació a la feina i la sensació que cada cop pot ser pitjor mentre a fora, més enllà de les quatre parets on treballes, les coses són cada vegada més complicades. Els drets laborals no evolucionen però el cost de la vida sí que ho fa, per arribar a uns límits que deixen en situació de precarietat o directament de pobresa a bona part dels joves del nostre país. Així ho recull el Via empresa en un informe d’Alberto Prieto.

Prop d'un de cada quatre joves catalans no tenen feina. Tant l'Estat Espanyol com Catalunya es troben al voltant del doble de la mitjana europea de la taxa de desocupació entre els menors de 30 anys, que es troba en el 13% – una xifra similar a la dada general d'atur al país, més d'onze punts per sota de la que mostra el jovent. La xifra és elevada, però no mostra la història completa de la precarietat que aquest sector poblacional pateix a la regió: la temporalitat, la parcialitat o les elevades edats d'emancipació elaboren el mapa d'una joventut llastrada per les condicions d'un país que els endarrereix respecte a la resta d'Europa. L'anàlisi sociolaboral sobre la Situació Juvenil a Europa de l'organització juvenil Avalot, vinculada al sindicat UGT, revela així un panorama complicat per als treballadors catalans.

Catalunya és, doncs, el tercer territori europeu amb més atur juvenil, superat únicament per Grècia, amb un 29,3%, i el conjunt de l'Estat Espanyol, amb un 28,3% – 3,7 punts percentuals per sobre del 24,6% que es pot trobar al país. Només un territori europeu més supera el 20% pel que fa a la taxa de desocupació de les persones d'entre 16 i 29 anys: Itàlia, amb un 22%. La resta d'Europa mostra xifres molt més moderades. Si s'observen els països de l'entorn, Portugal es queda en el 15,8%; França amb prou feines supera el 15%, i fins a 10 països de la unió estan per sota de les dues xifres – amb Alemanya al capdavant, amb només un 5,2% d'atur juvenil.

Més enllà de la desocupació, pocs treballadors joves del país es troben en situacions laborals dignes i estables. Catalunya és el segon territori d'Europa amb una taxa de temporalitat més elevada, amb un 45,6% dels joves amb contractes d'aquest tipus – superada només, de fet, pel conjunt de l'Estat espanyol, on més de la meitat dels menors de 30 anys no tenen un contracte indefinit. La situació és certament crítica i delicada.

Font: via empresa.cat

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive