L’any que ve se celebra el 175è aniversari del primer tren de la Península Ibèrica, que unia Mataró amb Barcelona. La capital del Maresme ha estat vinculada des de llavors al ferrocarril, uns lligams que ara s’estrenyen gràcies al projecte que impulsa Renfe al TecnoCampus: el TrenLab, un centre d’innovació ferroviària que ha de donar cobertura a start-ups i projectes emprenedors sobre mobilitat sostenible.
El projecte s’ha presentat aquest dilluns, dia 11, amb el desembarcament al TecnoCampus de totes les autoritats implicades en la iniciativa, com ara la Ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez, o el president de Renfe, Isaías Táboas, acompanyats de l’alcalde, David Bote. “Mataró acollirà la primera antena en el territori del Trenlab, i no podíem fer una elecció millor que aquesta ciutat pel seu estret vincle amb el ferrocarril”, ha afirmat la ministra, que considera que el nou centre d’innovació ha de suposar “una nova etapa en la història ferroviària de Mataró, com fa 175 anys ho va suposar l’arribada del tren”. Una iniciativa que es dona a conèixer en un moment on les connexions ferroviàries de la comarca són objecte de debat i polèmica, arran dels efectes del darrer temporal a les infraestructures del nord de la comarca
El president de Renfe ha donat més detalls del que suposarà Trenlab, que començarà a operar al setembre. Habilitat en un local de 400m2 la primera planta de l’edifici TCM3 del TecnoCampus, Trenlab és la plasmació física d’un projecte iniciat l’any 2018 i que, des de llavors ha mobilitzat “una dotzena d’empreses, 16 milions d’euros d’inversions i uns 120 llocs de treball generats”. La col·laboració de Renfe amb l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus ha de permetre desenvolupar solucions i projectes d’innovació ferroviària de la mà de start-ups i empreses de base tecnològica.
Quina mena d'iniciatives i solucions desenvoluparan les empreses que s'acullin a aquesta iniciativa? El president de Renfe ha posat diversos exemples, alguns d'ells ja en funcionament, com ara la implementació de sensors que millorin la captació de dades per facilitar el manteniment predictiu dels combois, o la millora de l'aïllament acústic per facilitar que els missatges de veu arribin amb més claredat als passatgers; o bé les càmeres de seguretat que s'estan instal·lant a estacions com les de Mataró que permeten la videovigilància amb intel·ligència artíficial.
Les empreses seleccionades s’ubicaran al hub d’accceleració del TrenLab, amb un espai de coworking i un programa d’activitats d’incubació, formació i sensibilització, amb programes de mentoring i accés a laboratoris i centres d’innovació, amb l’objectiu que les empreses puguin implementar els seus projectes de mobilitat sostenible aplicables al ferrocarril de passatgers i de mercaderies, però també a altres modalitats de transport.
L’alcalde, David Bote, ha assegurat que aquest projecte “posiciona Mataró com a punt d’innovació i emprenedoria a nivell català i estatal”, i que alhora “reforça el nou model productiu que volem, centrat en la nova indústria vinculada a la tecnologia i la sostenibilitat”. Bote confia que les solucions a nivell de mobilitat que sorgeixin de TrenLab també es puguin aplicar a Mataró i condueixin la ciutat cap a “models més sostenibles”. Segons l’alcalde, el TrenLab és un pas més per a la ciutat que va tenir el primer tren i la primera autopista de l’Estat, i també el primer equipament públic alimentat amb plaques solars. “En el nostre ADN hi ha l’emprenedoria i la innovació”, ha afirmat.
Comentaris (9)