Motos elèctriques
Motos elèctriques

La venda de motos elèctriques en crisi: per què?

Els dubtes dels compradors desinflen el mercat i la caiguda de vendes de motos elèctriques posa en problemes els nous fabricants

patrocini pous comunitats


Les expectatives generades al voltant del mercat de les motos elèctriques havien fet emergir nombrosos fabricants nous, alguns dels quals recuperaven marques històriques del motociclisme català. Aquest entusiasme es basava en la creença que la mobilitat elèctrica desencadenaria una tempesta de noves oportunitats per al sector. No obstant això, l'últim any ha vist com aquestes expectatives naufragaven, enderrocant molts dels projectes que s'havien engegat.

Pursang, una marca que havia ressuscitat un model icònic de Bultaco en format elèctric, es troba en procés de liquidació. Ray Motocycles, per la seva banda, està en suspensió de pagaments i busca qui compri les seves instal·lacions. D’altra banda, empreses com Torrot intenten sobreviure al temporal.

Hem parlat amb Silence, el principal fabricant de motos elèctriques a Catalunya, que compta amb el suport financer del gegant de les energies renovables Acciona. També hem conversat amb Rieju, una empresa històrica que, malgrat voler entrar en el mercat elèctric, continua centrada en les motos i ciclomotors de combustió.

Adaptació i diversificació

Concessionaris multimarca que s'han especialitzat en motos elèctriques estan capeant la tempesta diversificant-se cap a models de gasolina o ampliant el ventall de marques i models elèctrics disponibles. Tots coincideixen que per animar les vendes és imprescindible un canvi en el sistema d'ajudes del programa Moves III, permetent que els clients les vegin reflectides en el moment de la compra i no haver-se d'esperar més d'un any a rebre-les.

Llogar la bateria per abaratir el preu de compra

Una innovació que està ajudant és la modalitat de lloguer de bateries. Joan Carles Albadalejo, un psicòleg que es desplaça per Barcelona amb una moto elèctrica Silence, utilitza un sistema d’intercanvi de bateries. A través d'una aplicació reserva una bateria plena, intercanviant-la per la seva descarregada en una estació.

Pepe Martí, responsable de les Battery Station de Silence, destaca tres avantatges d'aquest sistema:

  1. Reducció del preu de compra: El cost de la moto es redueix un 30-40%, depenent del model.
  2. Obsolescència tecnològica: La bateria en lloguer sempre tindrà la tecnologia més avançada.
  3. Rapidesa de recàrrega: L'intercanvi de bateria és més ràpid que repostar benzina, es pot fer en 30 segons.

Silence i Rieju: dues perspectives

Silence, propietat d'Acciona des del 2016, ha reindustrialitzat les antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca. Marc Camarasa, director de negoci de Silence, afirma que "es pot fer indústria a Europa" i que dissenyen, produeixen i comercialitzen els seus vehicles a Barcelona. Silence és líder de vendes de motos elèctriques a Catalunya, Espanya i Europa des de fa cinc anys consecutius, tot i que admeten que el creixement del mercat és més lent del que esperaven.

Rieju, una empresa familiar amb 80 anys d’història, manté el seu petit nínxol de mercat amb capital familiar. David Martínez, director de vendes internacional, assenyala que Rieju s'ha mantingut estable sense necessitar el rescat de bancs o fons d'inversió, cosa única en el sector de la moto.

Competència i preus

Els fabricants de motos elèctriques a Catalunya afronten el repte dels preus elevats de producció en comparació amb Àsia. A més, la rapidesa en l'evolució tecnològica del sector fa que els models esdevinguin obsolets ràpidament. Per ajudar a superar aquestes dificultats, es proposa que les ajudes es donin directament en el moment de la compra.

Malgrat aquests desafiaments, els fabricants i concessionaris són optimistes. Joan Garcia, responsable comercial d’E-Letamendi, creu que "amb ajudes directes, la gent tornarà a creure que l'elèctric és una bona opció de compra".

Així doncs, el mercat de les motos elèctriques a Catalunya està en una fase de transició, afrontant obstacles però també innovant i adaptant-se per assegurar el seu futur en el sector de la mobilitat sostenible.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive