Cap matí del 27 sense el Ventall de Santes de l’any. Foto: R. Gallofré
Cap matí del 27 sense el Ventall de Santes de l’any. Foto: R. Gallofré

Cap matí del 27 sense el Ventall de Santes de l’any

El Ventall de les Santes és una peça de col·leccionista feta a mà indissociable del matí del dia de Les Santes i que es manté com a tradició familiar

patrocini pous comunitats
 

La Festa Major de Mataró, coneguda com Les Santes, està plena d’actes, ritus i tradicions que donen vida a la ciutat cada estiu. Entre aquests, hi ha una tradició menys coneguda però igualment significativa: el Ventall de Les Santes. Aquest element no és només una eina per combatre la calor de juliol, sinó que s’ha convertit en un símbol distintiu del matí del 27 de juliol, durant la Missa a la Basílica de Santa Maria.

El Ventall de Les Santes és una peça feta de manera manual que va néixer de la necessitat de ventar-se durant l’ofici religiós. La calor d’estiu, combinada amb la basílica plena de gom a gom, feia imprescindible trobar una manera de refrescar-se. Avui dia, el ventall no només és funcional, sinó que també s’ha convertit en un objecte cerimonial. Alcaldes, regidors, autoritats i convidats especials el llueixen durant l’Anada a Ofici i la cercavila posterior fins a l’Ajuntament.

El creador d’aquesta tradició fou Bonaventura Blanch, una figura molt estimada a Mataró per la seva implicació en l’activitat cultural local. Blanch era fuster i persianista de professió, però també era conegut per la seva participació en diverses entitats culturals i religioses. Durant la dictadura, només les autoritats i persones pròximes al règim tenien accés a un ventall commemoratiu. A en Ventura, com era conegut popularment, no li agradava aquesta exclusivitat. Amb l’arribada de la democràcia, va decidir fer accessible el ventall a tot el poble.

Un ventall diferent per a la col·lecció

La tradició del Ventall de Les Santes es va consolidar amb el pas del temps, i cada any es dissenya un nou model per commemorar algun aspecte històric o patrimonial de la festa. Aquesta varietat fa que moltes persones i famílies esperin amb il·lusió el dia 27 de juliol per adquirir el nou ventall i ampliar la seva col·lecció. Cada ventall porta la inscripció “Les Santes, 27 de juliol” i l’any en curs, juntament amb una imatge i un text informatiu al darrere. Aquest text pot ser una descripció històrica o una explicació de la imatge del ventall.

El dia 27 de juliol és l’únic dia de l’any en què es pot adquirir el Ventall de Les Santes. Des de les 9 del matí i fins que s’acaben les existències, es venen en una parada ubicada al costat de la porta de la Basílica de Santa Maria

El Ventall de Les Santes 2024

El Ventall de Les Santes 2024


El d’aquest any, dedicat a les campanes

Enguany, el ventall està dedicat a les campanes Juliana i Semproniana, dos elements emblemàtics de la Basílica de Santa Maria. El text que acompanya la imatge ha estat elaborat pels Campaners de Santa Maria, posant en valor la història i significat d’aquestes campanes dins de la festa. Aquesta dedicació s’emmarca dins l’esforç de reconèixer i homenatjar diferents aspectes de la història i tradició de Les Santes.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive