A partir d’aquest dimecres dia 6 d’abril s’obre la Campanya Renda 2022 i estarà disponible fins al proper 30 de juny d’aquest mateix any. En aquests mesos hem d’elaborar i entregar la nostra declaració de tot el que vam guanyar i pagar a Hisenda el passat any 2021 per comprovar si ens han de tornar diners o hem de pagar un extra addicional. Si sou autònoms us interessa aquest article, ja que us parlem de les despeses deduïbles del IRPF en la declaració anual. És un tema complex i solen sorgir dubtes al respecte, per la qual cosa tractarem de deixar-ho tot clar.
Despeses del IRPF que poden deduir els autònoms a la declaració
Com bé sabeu, les despeses deduïbles a l'IRPF són aquelles que des de Hisenda ens permeten deduir dels ingressos i les vendes amb l’objectiu de calcular el benefici de la nostra activitat (sobre el qual s'aplicarà el percentatge d'IRPF que ens correspongui en cada cas i segons les nostres característiques particulars). Totes aquestes despeses deduïbles poden estar vinculades a l’activitat econòmica, han de ser correctament justificades (mitjançant factures i altres comprovants amb tota la informació requerida, no valen factures simplificades o tiquets perquè no permeten identificar qui ha fet la despesa) i registrats de forma contable per l’autònom en els seus llibres de despeses o inversions.
El punt que més conflictes genera és el primer dels esmentats, corresponent a que les despeses han d’estar vinculades a una activitat econòmica, ja que l’autònom haurà d’aconseguir justificar que aquelles factures estan relacionades amb la seva vida professional i no la personal. Aquest punt pot afectar al lloguer d’una residència on també desenvolupem la nostra feina, a tecnologia com un ordinador portàtil, etc.
Per aquí us deixem amb una sèrie de despeses deduïbles en el IRPF si som autònoms i complim amb els requisits necessaris:
- Arrendaments: lloguers, cànons, assistència tècnica, quotes d'arrendament financer, etc.
- Consums d’explotació: correspon a les compres de combustibles, matèries primeres i auxiliars, elements i conjunts incorporables, mercaderies envasos, embalatges i material d’oficina. Es calculen amb aquesta fórmula à Consums = existències inicials + compres – existències finals.
- Despeses financeres: interessos de préstecs i crèdits, despeses de descompte d'efectes, recàrrecs per ajornament de pagament de deutes, interessos de demora d'ajornaments dels pagaments a Hisenda.
- Reparacions: despeses de manteniment, recanvis i adaptació de béns materials.
- Seguretat social: les cotitzacions al règim especial de treballadors autònoms (RETA).
- Sous i salaris: a més dels pagaments als treballadors també s’inclouen en aquest punt les dietes i assignacions per a despeses de viatges, indemnitzacions i premis.
- Subministraments domèstics: qui treballi des de casa i ho hagi notificat correctament a Hisenda a la declaració censal (model 037 o 036) pot acollir-se al 30% de deducció dels subministraments d'aigua, llum, etc de la part proporcional de l'habitatge destinada a l’activitat.
Font: infoautónomos
Comentaris