2020, any de pandèmia. Deien que tot aniria bé. Era una barreja de pensament positiu forçat, cursileria d’estar per casa i convenció social de la més banal. Evidentment, no tot ha anat bé. Gairebé tot ha anat malament. Les coses difícilment podrien haver anat pitjor. I seguim. Però enmig de tanta foscor, i grisor, també ens enlluernen algunes espurnes de llum. Verkami, empresa mataronina de micromecenatge per a projectes culturals, va fer durant el 2020 rècord de recaptació.
“Verkami és una empresa que finança projectes creatius i culturals. Posem l’eina, la pàgina online on l’autor pot explicar el projecte. Aleshores, la gent hi fa les aportacions. És una altra manera de consumir cultura. Et permet viure el projecte, seguir-lo i sentir-te’l també com a teu.” Jonàs Sala és un dels fundadors de Verkami. El projecte va néixer el desembre del 2010 quan, després de passar per la incubadora del TecnoCampus, es va fer realitat la idea del pare d’en Jonàs, en Joan: “Va veure que als Estats Units es començava a fer micromecenatge i ens ho va explicar a mi i al meu germà. Ens va semblar innovador i interessant. Com a grans consumidors de cultura que érem, ens semblava molt atractiu poder ajudar als artistes del país a fer realitat els seus projectes.” Aleshores no hi havia res equivalent a Catalunya, però tampoc a l’Estat ni al conjunt d’Europa.
Han finançat més de 8700 projectes, amb un èxit superior al 70%
Deu anys després, Verkami ha finançat 8.780 projectes amb un percentatge d’èxit del 73%. Les aportacions de més d’un milió de mecenes i la plataforma mataronina han fet possible propostes culturals que van de la música al món editorial passant per treballs audiovisuals, però també algun projecte científic, d’arts escèniques o del sector de l’alimentació. Per als mecenes s’estableixen unes recompenses originals i que varien, com és lògic, en funció de l’aportació econòmica.
Quan tot va començar en Jonàs feia un doctorat en física computacional i el seu germà, l’Adrià, acabava història de l’art. Ara, ells i vuit treballadors més s’encarreguen del dia a dia de l’empresa. Verkami cobra el 5% de la recaptació dels projectes que tenen èxit. Sobre la paradoxa que teòricament suposa que en any de pandèmia, amb tot el reguitzell de problemàtiques socials i econòmiques associades, Verkami hagi recaptat més que mai, Jonàs Sala proposa una teoria: “Potser com que la gent no pot consumir cultura com ho feia abans, amb les restriccions al cinema o al teatre, ara aposta per projectes de micromecenatge. És una manera de sentir que, en part també gràcies a tu, el món de la cultura segueix ben viu".
Aquest any passat Verkami també ha acollit projectes per ajudar a sales de teatre o de cinema que ho estan passant malament per culpa de les restriccions, i d’altres iniciatives que han nascut fruit de creacions artístiques a casa en època de confinament. Actualment, l’empresa mataronina finança amb èxit uns 1.000 projectes l’any. Durant la dècada s’han recaptat més de 40 milions d’euros (amb les aportacions d’aquest més d’un milió de mecenes). Només el passat 2020, la plataforma va recaptar més de 5 milions d’euros (rècord absolut del decenni) assolint un èxit del 77% en els seus projectes (quatre punts per sobre de la mitjana de la dècada). És el tant per cent d’èxit més alt de les grans plataformes a nivell mundial. Jonàs Sala ho atribueix a la cura que tenen de tots els projectes: “Els assessorem i els acompanyem per tal que plantegin la seva campanya de manera òptima.” Verkami vol dir, en esperanto, amor per la creació. Difícilment era possible trobar un nom més indicat per a l’empresa.
Aquest és el pòster que han dissenyat per celebrar els deu anys d'èxits:
Comentaris (4)