El comerç s'ha trobat amb un canvi de paradigma degut a l'arribada de la Covid-19, als confinaments totals i a la necessitat de consumir i comprar per Internet, ara més que mai. Dolors Guillen, assessora en màrqueting i professora de la UOC, va elaborar un estudi on analitzava l'impacte del coronavirus i la transformació digital, enfocant-se al comerç local de Mataró. Ara, tot el treball complert es troba ja disponible per a consulta. Per això, al Gràfic de la setmana desglossem algunes de les dades més importants:
Entre les dades destaca el fet que el 90% d'usuaris ha visitat botigues online, quelcom que creix un 13% i que provoca que més de la meitat acabessin comprant. Alimentació, higiene, entreteniment i d'altres han crescut com a potencials compres en línia, i els usuaris s'han acostumat més que mai a comprar i consultar a través d'Internet.
Més de la meitat dels usuaris segueixen a marques a les xarxes, i valoren positivament tenir feedback en aquests espais. Per tant, ser a les xarxes socials és imprescindible a dia d'avui. A més, són les petites marques les que més han crescut: l'oportunitat és evident.
I a Mataró? Més de la meitat ni té botiga online ni pensa tenir-la, més de la meitat no té pensat fer cap acció per digitalitzar-se i molts ho justifiquen pel cost. en canvi, els usuaris tenen clar que el problema aquí es troba en la resistència al canvi dels comerciants, i també lamenten que si no ho fan, acabaran desapareixent. De fet, les dades demostren que la tendència reclama solucions digitals i a Mataró, no sembla que s'estigui entenent el missatge.
Coneix el Capgròs Aprop, comerç local des de casa
Comentaris