El recent Reial Decret Llei 05/2023 ha modificat i incorporat un gran nombre de permisos destinats a conciliar la vida personal, familiar i laboral, ampliant i enfortint la protecció d’aquest dret i estenent les possibilitats per adaptar la jornada laboral.
Permisos conciliació
D’una banda, s’han inclòs al nostre ordenament jurídic la Directiva europea de conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i els cuidadors. Unes mesures que inicialment s'havien de regular a través de la denominada Llei de Famílies, la tramitació de la qual ha quedat interrompuda per la dissolució de les Corts i l'avançament electoral.
Entre aquestes mesures, que modifiquen l’article 37 de l'Estatut dels Treballadors, hi tenen cabuda nous supòsits com un permís retribuït de15 dies naturals per la constitució i registre d'una parella de fet, equiparant el tracte dispensat al matrimoni. També els reconeix el permís retribuït de dos dies per defunció de la parella o parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. Una altra de les novetats és també el dret a gaudir d'un període remunerat de descans de fins cinc dies en cas d'accident o malaltia greu o cura per repòs tant per al cònjuge com per a la parella de fet o familiars de segon grau. Una tercera mesura és la que dicta que treballadors i treballadores puguin absentar-se de la feina a causa de circumstàncies excepcionals relacionades amb situacions familiars urgents, ja sigui per malaltia o accident que requereixin la seva presència immediata, sense minva salarial durant un període equivalent a 4 dies a l'any. Finalment, es reforça el dret dels dos progenitors a gaudir de permisos de lactància, reducció de jornada o excedència per cura de fills quan tots dos treballin a la mateixa empresa, un escenari on fins ara es reconeixia a l'empresa un dret ampli a limitar-ne l'accés.
Una de les novetats, és també el nou permís parental per cuidar els fills o menors acollits durant un període superior a un any, fins que el menor faci vuit anys. Aquest permís, no retribuït, no pot excedir les vuit setmanes de durada, ja sigui de manera contínua o intermitent, i es pot gaudir a temps complet o en forma de jornada a temps parcial, d'acord amb les regulacions establertes.
Adaptació de jornada
La modificació en el cas de l’adaptació de jornada inclou canvis rellevants en l’aplicació d’aquest dret, solucionant alguns dèficits que tenia l’anterior Reial Decret de 2019. Una de les novetats és que tot i que l’empresa pot denegar el nostre dret a sol·licitar l’adaptació de la jornada, ara cal que no només justifiqui la decisió en cas de denegació sinó també quan proposi una solució alternativa. Més transcendent encara és que el termini màxim perquè l’empresa respongui a la nostra sol·licitud passa de 30 a 15 dies. També, el nou redactat és menys ambigu a l’hora de definir les necessitats de conciliació que generaven el dret a sol·licitar una adaptació de jornada. El nou text elimina la limitació de l’edat de cura de fills i filles i reconeix el dret d’adaptació de jornada a les persones que tinguin aquesta necessitat respecte de majors 12 anys. També es pot sol·licitar per atendre les necessitats del cònjuge o parella de fet, familiars de segon grau o persones dependents que convisquin al mateix domicili. Finalment, estableix (i aclareix) que la persona podrà tornar a la situació anterior a l’adaptació quan finalitzi el termini acordat o decaiguin les circumstàncies que van motivar la sol·licitud. L’empresa no pot oposar-se a que la persona recuperi la que havia estat la seva jornada habitual.
Nul·litat
També es determina que seran nuls (i no improcedents) els acomiadaments no justificats que afectin persones que estiguin gaudint de qualsevol d'aquestes noves mesures, obligant l'empresa a readmetre la persona i abonar els salaris deixats de percebre entre el moment de l'extinció i el de la reincorporació.
Descobreix més sobre el tema amb Col·lectiu Ronda aquí
Comentaris