Núria Sauleda
Núria Sauleda

Núria Sauleda: “Els habitatges poc eficients no es podran llogar ni vendre en el futur”

Entrevista amb la santpolenca Núria Sauleda, delegada al Maresme del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona, sobre la necessitat d’aprofitar els Ajuts Europeus a la Rehabilitació d’Habitatges

Quin és el resultat de l’anàlisi del Cateb del parc d’habitatges maresmenc?
Des del Col·legi s’han analitzat 79.250 habitatges al Maresme i els certificats de qualificació d’energia primària no renovable indiquen que un 81,5% (uns 71.657 habitatges) estan classificats entre les categories E i G, considerades de poc a gens eficients. Això significa que caldria implementar mesures com la instal·lació de plaques solars o sistemes d’aerotèrmia. Només un 2,67% dels habitatges (2.118) tenen la classificació A, la qual és la més eficient energèticament. Pel que fa a les emissions de diòxid de carboni, el 77,25% dels habitatges estan classificats entre E i G, també considerats de poc a gens eficients, i només un 3,65% tenen una classificació alta. Això posa de manifest la necessitat de millorar aspectes com la instal·lació de calderes més eficients.

patrocini procercasa (1)


Quines conclusions n’extraieu, d’aquestes dades?
La majoria del parc d’habitatges del Maresme és deficient tant en consum energètic com en emissions de diòxid de carboni. A Mataró, el panorama és similar però una mica pitjor: un 83% dels habitatges consumeixen energia primària no renovable de manera poc eficient, amb només un 1,1% classificats en categoria A. En comparació, a Granollers també només un 3% dels habitatges són energèticament eficients, la qual cosa reflecteix una situació similar a tot Catalunya, que està per sota dels estàndards acceptables segons la directiva de la UE. A Mataró, el 56,71% dels certificats d’eficiència energètica corresponen a edificis construïts abans de 1979, quan van entrar en vigor les normatives d’aïllament de façanes, mentre que al Maresme aquest percentatge és del 49%. Això indica que el parc d’habitatges de Mataró és més vell encara de mitjana que el del Maresme.

patrocini terraminium


Per  tant, la majoria d’edificis necessiten rehabilitació.
Molts habitatges encara no han estat estudiats, per la qual cosa és difícil tenir una xifra concreta de quants necessiten rehabilitació, però en termes generals, caldria rehabilitar molts habitatges per complir amb els estàndards de la normativa europea. L’any 2021, el Consell Europeu va adjudicar fons Next Generation per a la rehabilitació energètica d’habitatges. Aquests fons cobreixen el 50% del cost de les obres necessàries per reduir el consum energètic en un 30%, i s’hi poden acollir tant projectes particulars com de comunitats de propietaris. 
Cal acreditar la reducció del consum energètic amb un informe tècnic un cop acabades les obres.

Des del CATEB aviseu que no s’està aprofitant els ajuts europeus.
Anem tardíssim en l’aprofitament d’aquests ajuts, ja que el període per sol·licitar-los s’acaba el 30 de juny, i actualment els números de sol·licituds són molt baixos. A Catalunya, hi ha destinats 480 milions d’euros a aquesta partida, però només s’han obert 1.818 expedients a la província de Barcelona. En canvi, al País Basc, on estan més acostumats a aquests tràmits, el percentatge és molt més alt. Al Maresme només hi ha 37 expedients oberts, amb un total de 467 habitatges afectats, molt lluny del que hauria de ser. Hi ha una gran desconeixença sobre aquesta oportunitat i una desconfiança general envers les subvencions. Tanmateix, aquells que han demanat els ajuts els estan rebent.

Què implica això?
Estem perdent una gran oportunitat. Els fons són compatibles amb altres subvencions, i un cop concedida la subvenció, hi ha temps fins al juny de 2026 per acabar les obres. Aquests ajuts suposen un estalvi energètic i econòmic. És una inversió a llarg termini per ser més sostenibles i assegurar que els habitatges compleixin amb els paràmetres òptims. Si no es rehabiliten els habitatges, en el futur no es podran ni vendre ni llogar si no compleixen amb els estàndards necessaris.

Com es poden demanar aquestes subvencions?
Cal dirigir-se a l’Oficina Tècnica de Rehabilitació o al CATEB, que té una borsa de treball amb 156 tècnics al Maresme. Aquests tècnics fan l’estudi inclòs dins de la subvenció, indicant les millores necessàries. És crucial demanar-ho abans d’acabar juny. Si bé posar d’acord una comunitat de veïns per rehabilitar un edifici en un barri vell amb pocs recursos econòmics és difícil, a nivell particular es poden fer millores com canviar finestres, aïllar parets i canviar la caldera, per les quals també es pot obtenir l’ajut Next Generation.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive