Més de 2.000 ocupacions al Maresme en cinc anys, segons els Mossos
Més de 2.000 ocupacions al Maresme en cinc anys, segons els Mossos

L’ocupació d’habitatges: com fer front un problema a l’alça

Una pràctica que preocupa a empreses i propietaris, que creix a Catalunya i que necessita de la millor cobertura possible.

L’ocupació il·legal d’habitatges és una de les grans preocupacions que viuen actualment els ciutadans de Mataró i el Maresme, perquè és un problema que va a l’alça i que es troba descontrolada en diverses zones de les ciutats. Ocupar de forma il·legal un local o un habitatge afecta al dret a la propietat privada, un dels puntals bàsics de les democràcies, però també a drets i interessos col·lectius, com pot ser el perjudici dels veïns. És per això que la Cambra de la Propietat està batallant des de fa temps per donar suport i ajudar a propietaris, comunitats i llogaters en situacions d’aquets tipus.

A diferència d’altres països de la Unió Europea, a Espanya la normativa no permet tanta celeritat per a desocupar pisos i locals. A França, una ocupació il·legal es pot desfer en 48 hores; a Alemanya, 24 hores després de la denúncia del propietari, mentre que al Regne Unit hi ha un sistema policial urgent que recupera l’immoble després de la denúncia.

Les peticions dels agents implicats i una de les lluites persistents de la Cambra de la Propietat és precisament aquesta: aconseguir un canvi legislatiu que permeti que si es coneix un delicte d’ocupació, el jutge adopti la mesura de desallotjament en un termini màxim de 48 hores des de la petició. Propostes que moltes associacions, entitats i col·legits professionals també defensen, impulsen i anirien d'allò més bé a Mataró. Les dades del Col·legi d'Advocats de Mataró no enganyen: el 50% de les ocupacions es produeix a Catalunya i a Mataró la xifra s'eleva a 2,6 ocupacions per dia.

Els administradors de finques exigeixen "mesures legislatives urgents" per frenar les ocupacions
 

Què fer davant una ocupació il·legal?

El primer de tot, anar a la policia per interposar una denúncia i que s’activin tots els tràmits possibles. La celeritat sempre serà important en aquests casos. Així que la Cambra de la Propietat apunta a diverses recomanacions a tenir en compte en cada cas:

  • Comunitats. No obrir portes a desconeguts, tenir precaució en zones menys transitades, avisar a la policia si es veuen objectes sospitosos i comprovar que els panys no estiguin forçats ni siguin fàcils d’obrir.
  • Immobles buits. instal·lar sistema d’alarma i seguretat, simular que estigui habitat amb visites freqüents, buidatge de bústia i moviment de persianes.
  • De vacances. Demanar algú de confiança que visiti periòdicament la llar, retiri el correu i demés; vigilar amb el que publiquem a xarxes socials, perquè poden ser un avís; i demanar a veïns que estiguin atents davant qualsevol moviment estrany
  • I en cas d’ocupació... No t’hi enfrontis, no ho intentis comprovar i avisa ràpidament a l’administrador de finca i a la policia.

I en una segona residència? La llei diu, des d’una sentència del Tribunal Suprem de 2020, que la segona residència es considera llar a efectes judicials sempre que estiguin amb mobles, donades d’alta de llum, aigua o gas i el titular tingui serveis essencials que acreditin que no està desocupada. En aquests casos, les actuacions són a fi i efecte com en la nostra principal residència.

Mataró vol liderar un canvi legislatiu per combatre les ocupacions
Mataró vol liderar un canvi legislatiu per combatre les ocupacions
 

La Cambra, a través del Consell de Cambres, ha estat presents en diversos congressos i trobades amb agents econòmics, polítics i socials per abordar el tema de les ocupacions i poder donar solucions immediates i convincents, no només amb els propietaris de a peu, sinó també amb els grans tenidors o les persones jurídiques (com ajuntaments o bancs) que es troben amb més pals a les rodes per gestionar ocupacions il·legals. La situació es conseqüència de diverses realitats:

  • Baixa efectivitat de les mesures legals i lentitud del processos judicials
  • Baixos nivells històrics d’inversió publica i polítiques assistencials en vivenda social
  • Existència de bandes especialitzades en l’ocupació i lloguer il·legal d’immobles

La majoria de mesures aprovades a l’última dècada, tant a nivell Espanyol com Catalunya, comporten obligacions de gran impacte pel sector privat, assumint responsabilitats que haurien de ser del sector públic.

La situació actual està generant un creixent ressò i preocupació a la societat i, paral·lelament a les accions que els propietaris fan i tots el canvis legislatius que s’estan sol·licitant, és necessari que hi hagi un consens polític urgent a tots els estaments per llençar accions immediates liderades per el sector públic que redueixin la gravetat del problema. Altres països ja ho han fet i Catalunya no pot ser menys, ja que  està en joc la seguretat ciutadana i el dret a la propietat privada.

  • Consulta consells i recomanacions de la Cambra de la Propietat per evitar una ocupació aquí

Arxivat a:

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive