El TecnoCampus de Mataró acull durant el primer trimestre de 2022 dos cursos per contribuir a la formació digital de professionals en recerca de feina en els àmbits de la informàtica i les comunicacions. Es tracta d’accions formatives intensives en FrontEnd Web Developer i Java BackEnd Web Developer respectivament, dues de les professions digitals més reclamades en aquest moment per les empreses del sector, que actualment no disposen de prou perfils professionals qualificats per satisfer aquesta demanda. Els cursos, que són subvencionats al 100%, estan dirigits a demandants d’ocupació inscrits al SOC, i les inscripcions ja estan obertes.
La demanda d'aquest tipus de professionals ha crescut un 80%
“En els dos darrers anys la demanda d’aquest perfil professional per part de les empreses ha augmentat en un 80%, mentre que l’oferta de perfils disponibles tan sols ho ha fet en un 23%”, explica Luz Fernández Rey, responsable de Formació Permanent del TecnoCampus. És a dir, que existeix un ‘gap’ molt gran entre les necessitats del sector digital a Catalunya i el que ofereix el mercat laboral. Per aquest motiu, especialitzar-se en desenvolupament FrontEnd Web o Java BackEnd Web és “una gran oportunitat per trobar feina en una de les professions digitals més demandades de l’actualitat”, constata Fernández Rey.
Les característiques del curs
Les classes són de cinc hores diàries de dilluns a dijous, del gener a l'abril
Les dues accions formatives tindran lloc entre el 10 de gener i el 28 d’abril, sumant 280 hores a raó de cinc hores diàries de dilluns a dijous en horari de matí o tarda, i estan subvencionades al 100% pel SOC. Els dos programes estan coordinats per Josep Roura, doctor en Enginyeria Informàtica i expert en intel·ligència artificial, i les classes estaran impartides per acadèmics del TecnoCampus i professionals d’alt nivell en aquests àmbits. La metodologia inclou classes magistrals, sessions amb especialistes, estudis de casos, i tutories individuals i grupals. El curs de FrontEnd Web developer formarà els alumnes en el desenvolupament d’aplicacions web utilitzant eines de gestió de projectes i un entorn professional de desenvolupament basat en HTML, CSS i JavaScript; el de BackEnd Web Developer se centrarà en el desenvolupament d’aplicacions web l’àmbit Back End amb llenguatge Java a través del domini de l’arquitectura web, els entorns de creació de sistemes web i les metodologies necessàries.
Requisits per accedir-hi
Cada curs compta amb 30 places i s’ofereixen a persones en situació de demandant d’ocupació inscrites a l'oficina de treball local del Servei d'Ocupació de Catalunya. Es requereix que els aspirants tinguin títol de grau universitari en qualsevol àmbit, o bé títol de Tècnic Superior (FP Grau superior) o equivalent en els àmbits de la Informàtica i les Comunicacions, o bé el certificat de professionalitat de nivell 3 de la família professional d'Informàtica i Comunicacions. També calen coneixements d’ofimàtica tradicional i ofimàtica en xarxa, programació bàsica, nocions bàsiques de BBDD relacionals, i conceptes bàsics de xarxes IP.
Trampolí al mercat laboral
En acabar el curs, els alumnes tindran moltes possibilitats de trobar un lloc de feina en l’àmbit digital i de les comunicacions; a més de l’elevada demanda existent de perfils com el seu, també comptaran amb el suport de Barcelona Digital Talent, que els posarà en contacte amb el mercat laboral a través d’iniciatives com ara hackathons o programes de speed dating amb les empreses. Prendre part en aquestes noves accions formatives és, en definitiva, una oportunitat d’or per als professionals del sector i una acció clau per a fomentar la contractació al país.
Formació de qualitat al llarg de la vida
Els cursos estan impulsats per Barcelona Digital Talent
La iniciativa de promoure aquests cursos va sorgir de Barcelona Digital Talent, un organisme vinculat al Mobile World Congress que té entre les seves missions detectar les necessitats el mercat digital, especialment els gaps entre demanda i oferta. El desfàs entre el que demanen les empreses i la manca de perfils digitals preparats per donar-hi resposta ha donat peu a la creació d’aquestes accions formatives, molt necessàries ara que Catalunya s’ha convertit en un hub tecnològic molt important a nivell internacional que atreu moltes empreses.
Aquests nous cursos també suposen una novetat important en l’oferta formativa existent a Catalunya on fins ara existia una mancança d’accions com aquestes, destinades a professionals en actiu o en recerca de feina i caracteritzades pel seu alt nivell i per la durada intensiva. El centre universitari mataroní és una de les 6 universitats catalanes que impartiran aquestes noves especialitats formatives, impulsades per Barcelona Digital Talent, la Secretaria d’Universitats i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, i el SOC, amb un total de 500 places i una dotació econòmica d’1,7 milions d’euros. Participant en aquest projecte, el TecnoCampus reforça el seu rol en l’àmbit de la formació permanent. “Volem donar resposta a les necessitats formatives de les persones mes enllà dels estudis de grau i màster, en un moment on tots nosaltres hem d’aprendre noves competències al llarg de la vida per créixer professionalment” resol Fernández Rey.
Comentaris