Rehabilitar els habitatges
Rehabilitar els habitatges

Rehabilitar els habitatges del Maresme: una necessitat inajornable

Els ajuts europeus destinats a rehabilitar habitatges són una gran oportunitat per renovar un parc d’habitatges molt envellit i poc eficient i sostenible, però queda poc temps per demanar-los

La comarca del Maresme es troba davant d’una oportunitat històrica per millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels seus habitatges gràcies als ajuts europeus destinats a la rehabilitació. La majoria dels edificis de la comarca són antics, amb més de 20 anys, i molts necessiten urgentment reformes tant estructurals com energètiques per complir els estàndards actuals i futurs de la Unió Europea. Ciutats com Mataró i Calella, en particular, tenen un parc d’habitatges de més de 30 anys que presenten instal·lacions obsoletes i poc eficients energèticament.

BYFI NOTICIES


Els Fons Next Generation, una iniciativa del Consell Europeu destinada a reparar els efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia de la Covid-19, així com a impulsar la transició ecològica i digital, han ampliat els seus terminis fins a finals de juny de 2024. Això ofereix una oportunitat única perquè particulars i empreses de la comarca aprofitin aquestes ajudes. Aquesta ampliació inclou subvencions per a la rehabilitació d’edificis residencials i per a la millora de l’eficiència energètica en habitatges, entre altres programes. A més, aquestes subvencions són compatibles amb altres ajuts públics.

La rehabilitació com a clau per a l’eficiència energètica

Rehabilitar un edifici és la principal opció per aconseguir una millora significativa de l’eficiència energètica. La Unió Europea s’ha fixat com a objectiu que el sector immobiliari redueixi un 30% el seu consum d’energia l’any 2050, un objectiu ambiciós que només es pot assolir mitjançant la renovació i rehabilitació dels edificis. Per això, els Fons Next Generation estan dissenyats per promoure la rehabilitació dels immobles i optimitzar així el rendiment energètic dels edificis.

patrocini El torrent


Actualment, una part significativa del parc d’edificis del Maresme presenta un aïllament deficient, cosa que comporta pèrdues energètiques que incrementen les dificultats econòmiques de les famílies per assumir el cost de les factures. Per tant, aquestes ajudes posen el focus en actuacions que minimitzen la despesa energètica de les famílies, com ara la millora de l’aïllament de façanes i cobertes, així com l’eficiència dels equips tèrmics.

Situació actual dels expedients

Els Fons Next Generation permeten cobrir fins al 50% del cost de les obres de rehabilitació. No obstant això, les dades actualitzades del Cateb (Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona) indiquen que, fins ara, només hi ha 37 expedients oberts al Maresme, corresponents a 18 cases unifamiliars i 19 edificis plurifamiliars, que suposen un total de 449 habitatges. Aquestes xifres mostren que la població del Maresme encara no ha aprofitat aquesta oportunitat de manera massiva, probablement per manca de coneixement sobre aquestes subvencions que caducaran a finals de juny de 2024.

Riscos de no aprofitar l’oportunitat 

Què passarà si no es reformen els habitatges del Maresme? En un futur no molt llunyà, i tal com ja passa en alguns punts d’Europa, podria donar-se el cas que no es pugui vendre ni llogar cap edifici si aquest no compleix amb uns paràmetres òptims a nivell energètic. A més de l’impacte en el mercat immobiliari, la manca de rehabilitacions representa una pèrdua econòmica i energètica significativa i un retrocés en la consciència social i ambiental d’una comarca com el Maresme.

Actuar amb celeritat

En resum, aprofitar els ajuts dels Fons Next Generation és una necessitat imperiosa per al Maresme. Aquesta oportunitat no només beneficiarà les famílies a nivell econòmic i energètic, sinó que també contribuirà a una major sostenibilitat i a complir amb els objectius europeus de reducció de consum energètic. Des del Cateb apressen els residents i empreses de la comarca perquè puguin aprofitar aquesta oportunitat abans que finalitzi el termini.

Les claus

  • La Unió Europea s’ha fixat com a objectiu que el sector immobiliari redueixi un 30% el seu consum d’energia l’any 2050
  • Les pèrdues energètiques incrementen les dificultats econòmiques de les famílies per assumir el cost de les factures
  • Els Fons Next Generation permeten cobrir fins al 50% del cost de les obres de rehabilitació
  • Hi ha desconeixement sobre aquestes subvencions que caducaran a finals de juny de 2024
     

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive