https://www.youtube.com/watch?v=MRJt4Mnl94Q

Som Energia engega a Mataró el primer projecte de generació urbana col·lectiva

GURB és un servei que facilitarà l’accés a l’energia produïda localment a persones i entitats que no disposen de plaques solars

Som Energia ha desenvolupat a Mataró el primer GURB, un servei que permetrà gaudir d’autoconsum a aquelles persones que no tenen instal·lació fotovoltaica. Aquest pot ser el cas de la gent que viu a blocs de pisos, la que viu de lloguer o la que no té prou recursos per fer front a la inversió inicial de posar-se plaques.

Actualment, ja són moltes les persones que poden gaudir de l’autoconsum energètic. Això vol dir tenir plaques solars a la teulada de casa, i aprofitar l’energia que aquestes produeixen quan fa sol. Des de Som Energia es vol continuar incrementant la producció pròpia, però també consideren necessari treure profit de les superfícies urbanitzades: “Hem creat el servei GURB per promoure i afavorir l’accés a l’autoconsum col·lectiu entre les persones i entitats sòcies que viuen en un entorn urbà, tot aprofitant les superfícies que ja existeixen”, explica Càrol Coll, membre del Consell Rector de Som Energia.

L’autoconsum col·lectiu permet a diferents usuàries compartir la producció d’energia d’una única instal·lació. Aquest sistema és clau per implantar energia solar fotovoltaica (renovable i de proximitat) a més habitatges, aprofitant al màxim l’electricitat generada per les cobertes disponibles, especialment en l’àmbit urbà.

Com funciona GURB?

grafic funcionament gurb
 

Aquest 2024 s’ha desenvolupat a Mataró el primer projecte de generació urbana compartida. Amb GURB s’aprofiten cobertes i teulades per generar energia distribuïda i propera als llocs d’ús. Això redueix les pèrdues d’energia en la xarxa de distribució.

Per crear aquest servei, Som Energia ha construït una instal·lació fotovoltaica de 750 m² a la coberta d’un edifici del barri de l’Escorxador. Es tracta d’una instal·lació de 100 kW de potència que permetrà generar energia verda i distribuir-la entre les persones i entitats de la cooperativa que estiguin dins d’un radi de 2 km i tinguin un contracte d'electricitat amb la cooperativa, la qual cosa donarà cobertura a entre 100 i 200 contractes: “Des de Som Energia creiem que tothom ha de tenir l’oportunitat de gaudir dels beneficis d’una placa solar, i que el lloc on viuen no ha de ser un impediment”, diu Mariela Frankon, membre del Consell Rector de Som Energia.

En el cas de GURB Mataró, i en d’altres que es posaran en marxa, Som Energia és la titular de la instal·lació, s’encarrega de la seva gestió i en fa el manteniment durant tota la seva vida útil.

Imatge Gurb Mataró
 

Qui pot formar-ne part?

Les persones que viuen a Mataró en un radi de 2 km de la instal·lació del primer GURB i no disposen de cap tipologia d’autoconsum podran adherir-se al projecte. Per fer-ho, hauran de fer un pagament inicial en concepte de cost d’adhesió i periòdicament abonaran una quota de servei en funció de la potència d’autoproducció que s’adquireixi (que pot ser de 0,5 kW o 1 kW). Les persones i entitats adherides podran començar a gaudir del servei a partir de l’octubre de 2024.


Visc a Mataró i vull apuntar-me!


Som Energia

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive