El TC reconeix el dret de les famílies monoparentals a un permís de naixement igualitari
El TC reconeix el dret de les famílies monoparentals a un permís de naixement igualitari

El TC reconeix el dret de les famílies monoparentals a un permís de naixement igualitari

Article publicat pel Col·lectiu Ronda a la Revista Capgròs en la secció de contingut expert, sobre temes legals diversos.

El Tribunal Constitucional ha declarat que la legislació vigent, en no preveure que les mares en famílies monoparentals puguin ampliar el permís de maternitat, vulnera els principis constitucionals d'igualtat i no-discriminació. Aquesta omissió perjudica tant les mares, que en gairebé un 90% dels casos són dones, com els infants, que, tot i tenir les mateixes necessitats de cura que els nascuts en famílies biparentals, reben menys temps d'atenció. Aquest pronunciament respon a la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en un procés iniciat pel meu despatx, Col·lectiu Ronda, on reclamàvem que una mare sola pogués ampliar el permís fins a les 32 setmanes, equivalents a les 16 setmanes de permís per progenitor en una família biparental. El TSJC, a instàncies de Col·lectiu Ronda, ja s'havia pronunciat anteriorment a favor d'aquest dret; tanmateix, la sala Social del Tribunal Suprem no compartia el mateix criteri i va rebutjar ampliar el permís més enllà de les 16 setmanes, argumentant que no es podia concedir un dret que la norma no preveia.

Amb la recent sentència, el Tribunal Constitucional deixa clar que aquesta omissió suposa una vulneració dels drets d'igualtat i no-discriminació tant per a les mares com per als infants. És injustificable que els nounats en famílies monoparentals rebin només 16 setmanes de cura, mentre que els de famílies biparentals en gaudeixen de 32, i no té fonament que aquesta distinció de tracte, que afecta negativament el menor, es mantingui. A més, el Tribunal Constitucional reconeix que la situació implica una discriminació indirecta per raó de sexe, ja que acostuma a recaure sobre les dones treballadores, que conformen la majoria de les famílies monoparentals.

Des d'una perspectiva jurídica, considerem que l’absència d’un segon progenitor no hauria de suposar cap tipus de tracte pejoratiu i perjudicial per a les mares ni per als infants. La llei ha de protegir l’interès del menor, que és el bé suprem a defensar dins del nostre ordenament jurídic. Aquesta sentència posa en evidència la necessitat d'una reforma legislativa que posi fi a aquesta desigualtat i que unifiqui criteris per garantir una protecció justa i efectiva per a totes les famílies, independentment de la seva composició. És crucial que el legislador actuï aviat per adaptar la normativa a la realitat de les famílies monoparentals, tenint en compte que fins i tot dins el Tribunal Suprem hi ha divergències entre la Sala Social i la Sala Contenciosa Administrativa pel que fa a aquest tema.

És important recordar, però, que aquesta reforma legislativa ha de considerar la importància del puerperi. El Tribunal Constitucional ha determinat que les mares en famílies monoparentals poden ampliar el permís, però només en 10 setmanes més. Exclou de l’extensió les primeres sis setmanes, que s’han de gaudir immediatament després del part. Personalment, discrepo d’aquesta interpretació, ja que no valora prou les necessitats de recuperació física i emocional de la mare en un moment tan exigent. Després de donar a llum, moltes dones necessiten temps per restablir-se, especialment si el part presenta complicacions. Quan hi ha dos progenitors, el segon pot assumir les cures del nadó mentre la mare es recupera, però en una família monoparental, aquesta opció no existeix. Aquesta interpretació, per tant, ignora la realitat del puerperi i les necessitats de la dona, ja que no es pot suposar que la mare podrà assumir la cura del nadó sense problemes des del primer dia. Per això defenso que la totalitat del permís hauria d’estar disponible per a les mares de famílies monoparentals, incloent-hi les sis setmanes inicials.

En conclusió, la sentència del Tribunal Constitucional és una passa endavant en la protecció dels drets de les famílies monoparentals i dels infants, reconeixent la discriminació indirecta que pateixen les dones treballadores en aquestes situacions. Aquesta victòria representa un pas decisiu cap a una societat més equitativa, on es garanteix que tots els infants tinguin accés al mateix temps de cura, independentment del nombre de progenitors.

És també un orgull per a nosaltres, el Col·lectiu Ronda, que fa anys lluitem per un tracte més just per a les mares i infants en famílies monoparentals.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive