L’èxit del TecnoCampus com a motor de l’emprenedoria a Mataró i el Maresme queda plasmat en empreses com Wipass, creadora d’un dispositiu que és capaç d’unir el món físic amb el digital per, a través del mòbil, crear experiències immersives i connectades. L’any 2018, quan encara estava en una fase inicial, Wipass va ser el guanyador dels premis Creatic, impulsats pel parc empresarial i universitari mataroní. Durant els quatre anys següents, l’empresa liderada per Mariam Ayadi i Nil Mandri, ambdós graduats precisament al TecnoCampus, ha anat creixent i ampliant el seu abast. Aquest 2023 viu una nova fase després d’haver-se endut un altre premi a la seva col·lecció, l’Antena Trenlab, promoguts per Renfe, TecnoCampus i l’Ajuntament de Mataró, i d’estar a punt de tancar la seva primera ronda de finançament, prevista en uns 500.000 euros.
Wipass, impulsada per exestudiants de TecnoCampus, va guanyar el premi Creatic 2018
Wipass va néixer com un dispositiu que oferia wifi sense necessitat de contrassenyes, tant sols apropant-hi l’smartphone. Una idea senzilla però revolucionària, que “ha crescut en paral·lel al boom de l’experiència digital que s’està implementant a tota mena de sectors”, tal i com explica Ayadi. Avui en dia Wipass va molt més enllà i se centra en oferir una nova forma de connexió amb l’espai i tots els seus elements IoT (internet of things) disponibles. L’usuari o client que entri en una botiga, en un restaurant, en una habitació d’hotel en un teatre, apropant el mòbil al dispositiu, es connecta automàticament a tots els seus serveis digitals, sense passwords, sense complicacions, tot a l’abast de la mà. “És una proposta de valor que també genera molts beneficis per a l’empresari, ja que crea un canal de comunicació en temps real entre l’usuari i l’establiment, li permet obtenir informació útil per al seu negoci, crear vendes creuades o fomentar la participació als seus esdeveniments”, explica l’emprenedora mataronina.
El seu projecte original, un dispositiu per oferir wifi sense contrasenyes, s’ha expandit i arribat a múltiples sectors
Digitalització de Renfe
Wipass ja treballa amb clients de mitja dotzena de sectors diferents, i ara s’endinsarà en l’àmbit de la mobilitat, després d’haver estat un dels projectes guanyadors dels premis Antena Trenlab, celebrats el mes de novembre passat. Una iniciativa promoguda per Renfe, TecnoCampus i l’Ajuntament de Mataró per promoure projectes innovadors en l’àmbit ferroviari, que va arrencar fa uns anys a Madrid i que ha obert a la capital del Maresme la seva primera “antena” territorial.
L’empresa és a punt de tancar la seva primera ronda de finançament, d’uns 500.000 euros
Les instal·lacions, situades al TecnoCampus, són espectaculars. “Treballem en un entorn fantàstic, és com el tren del futur”, ho defineix Ayadi, que considera que Wipass, per les seves característiques, pot recórrer un camí molt fructífer a l’hora d’oferir solucions digitals profitoses tant per als usuaris com per als operadors ferroviaris. “Volem ajudar a disposar d’una Renfe molt més connectada amb els viatgers, oferint-li serveis que li aportin valor”, afegeix la mataronina. Apropant el mòbil al dispositiu present a l’estació, l’usuari podrà rebre automàticament informació d’interès sobre el seu viatge (de l’origen al destí passant pel comboi que el transporta) o fer gestions com ara adquirir bitllets, rebre notificacions en temps real d’endarreriments o altres alteracions en el servei, disposar del suport d’un assistent virtual o beneficiar-se de promocions diverses, entre moltes altres possibilitats. Renfe, per la seva banda, rep el feedback del viatger i disposa d’una font d’informació molt més acurada i valuosa sobre la qualitat del servei que presta.
Wipass és un dels quatre projectes premiats al projecte Trenlab, que vol promoure solucions digitals per a la mobilitat des de Mataró
El TecnoCampus, la casa dels emprenedors
Aquest 2023 es compleixen 9 anys de trajectòria d’Ayadi al TecnoCampus. Hi va entrar com a estudiant i va continuar com a emprenedora, beneficiant-se de l’ecosistema que ofereix el parc empresarial, universitari i tecnològic a tots aquells que vulguin impulsar el seu propi projecte. Qui hi ha millor que ella per dir, per tant, que “el TecnoCampus ha suposat un canvi molt important per a Mataró perquè ha donat molt de valor a la ciutat”. Ayadi considera que el TecnoCampus és “un fantàstic punt de partida perquè el teu projecte empresarial cobri vida”, i considera que la seva presència fa que “cap persona de Mataró o el Maresme tingui excusa per no tirar endavant les iniciatives que tingui en ment”.
Comentaris