La policia pot fer desallotjaments preventius davant d'ocupacions perilloses. Foto: Ajuntament
La policia pot fer desallotjaments preventius davant d'ocupacions perilloses. Foto: Ajuntament

La Policia Local ha frustrat 24 ocupacions en el que portem d'any a Mataró

Les xifres van camí de superar les registrades els dos darrers anys, en un àmbit que s'ha convertit en especialment problemàtic a la ciutat

La Policia Local ha frustrat un total 24 ocupacions d’immobles i locals a Mataró entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2020. Són xifres que van camí de superar lleugerament les registrades durant els darrers dos anys, ja que el 2019 el cos en va evitar o resoldre 39 (de gener a desembre), mentre que el 2018 van ser un total de 44. Les ocupacions il·legals d'habitatges i locals s'ha convertit en un greu problema a la ciutat, i en les darreres setmanes s'han viscut diversos operatius policials conjunts vinculades a aquest fenòmen.

Aquestes actuacions van a càrrec de la Unitat de convivència i civisme de la Policia Local

Aquestes actuacions van a càrrec de la Unitat de convivència i civisme de la Policia Local, que s'ha especialitzat en intentar aturar ocupacions o bé gestionar els problemes de seguretat i convivència que generen entre el veïnat. La unitat s'emmarca dins l'estratègia que ha elaborat l'Ajuntament per fer front a aquesta problemàtica ciutadana, fruit d'una banda de la gran quantitat de pisos buits i locals en desús que hi ha a la ciutat i de les màfies que se n'aprofiten per rellogar-los o revendre'ls il·legalment, i per l'altra, de la manca d'habitatge públic i de les dificultats d'accés al mercat immobiliari pels elevats preus.

L'edifici ocupat al carrer Jaume I de Mataró. Foto. R. G.

L'edifici ocupat al carrer Jaume I de Mataró. Foto. R. G.

Per fer-hi front, més enllà de la Policia, l'Ajuntament s'ha dotat d'un nou protocol per abordar les ocupacions centrat en aquelles que generen problemes de convivència, amb tres línies d'actuació: mediació i suport als propietaris i comunitats de veïns afectats; treball amb les companyies subministradores per evitar fraus en l'electricitat i l'aigua; o desallotjament quan la situació de l'immoble suposo un risc per a les persones. Aquesta tercera pota és en la que s'està centrant l'Ajuntament per procedir amb urgència en casos com el de Jaume I, a Cerdanyola, segurament el més conflictiu que pateix la ciutat.

Sessió de treball per evitar ocupacions

D'altra banda, l'edifici de Via Pública va acollir dimecres passat una sessió de treball sobre com evitar o resoldre ocupacions conflictives. La reunió va comptar amb rerpresentants dels cossos policials i tècnics municipals, que van escoltar els ponents de la sessió: l’intendent major en cap de la Policia Local, Mateo Sánchez; el jutge degà de Mataró, Pablo Izquierdo; i el fiscal en cap de Mataró-Arenys, Luís García.

80f4a5ab 270c 4aeb a5a3 7d9490d72ddb

Reunió de treball a l'edifici de Via Pública. Foto: Ajuntament

La trobada va servir per posar en comú aspectes sobre com abordar les ocupacions que generen problemes de convivència. També es van treballar aspectes legals i operatius de com fer front a ocupacions d’habitatges i altres immobles.

 

 

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive