Façana de la Fundació Hospital. Foto: cedida
Façana de la Fundació Hospital. Foto: cedida

"No poder estar amb els familiars que moren pot complicar el dol"

Amparo Menéndez, psicologa especialista en atenció al dol explica com s'afronta des del Sant Jaume les pèrdues en plena pandèmia de la Covid-19


Les morts en aquesta situació d'Estat d'Alarma han estat un problema afegit a les famílies i amics que no només no han pogut acomiadar-se dels seus estimats: tampoc han pogut compartir el dol amb altres membres de la seva comunitat. Per això, des de centres com la Fundació Hospital es treballa amb assistència al dol a distància. És el cas d'Amparo Menéndez, psicòloga especialista que relata com s'afronten situacions tant complicades. "La situació desitjada és aquella que pots controlar i acompanyes a la persona fins el seu final; hi ha un sentiment de protecció per poder-nos acomiadar, però en casos de coronavirus ens deixa desprotegits, perquè no podem dir un últim adéu", relata.

"Amb el coronavirus ens trobem que no tenim ni la intimitat ni el darrer contacte mentre es va apagant l'altra persona; i venen les preguntes: vam fer el que calia? el vam cuidar prou?", desgrana Menéndez, per afegir que creixen "les incerteses de manera horrorosa, inclús en estat paranoic, fet que pot complicar un dol".

La psicòloga recalca que el dol "no és quelcom patològic, sinó un procés vital d'adaptació a la vida; des que neixem tenim pèrdues durant tota la nostra vida, i ens anem adaptant a aquestes absències. Això crea la personalitat de cadascú, però si en el procés hi ha riscos afegits com els actuals, pot ser preocupant".

copia
Amparo Menéndez

Atenció telemàtica

És per això que a la Fundació Hospital fan una atenció telemàtica per poder treballar la manca d'un comiat proper. "Estar allà és importantíssim", lamenta, i posa un exemple: "una de les primeres trucades era una persona que havia perdut la seva mare i la seva filla estava confinada a un altre lloc; ni podia acomiadar-se ni abraçar-se a la seva filla. Per això els rituals com els funerals són importants, perquè permeten tancar etapes i demostrar estima".

El servei que estan oferint permet trobar "records d'intimitat, moments per expressar l'estima i no quedar-nos ancorats en la culpa per no ser-hi, sinó en poder pensar en bones històries" i també, poder entendre que "hi ha coses que no podem controlar, però n'hi ha una que sí: l'actitud davant la situació nova". Han rebut un increment de peticions enormes aquestes setmanes.
Davant la pregunta de què s'ha de fer quan acabi el confinament, Menéndez ho té clar: "Cal preparar amb tranquil·litat el ritual de comiat quan es pugui fer, buscar una data significativa i pensar-lo bé. A vegades quan mor algú, només tens 24 hores per preparar-ho tot quan a sobre ni has començat a plorar, és bo aprofitar aquesta ocasió". També assegura que pot ser una bona idea "preparar el terreny perquè hi participin els més petits també, ja que molts cops no parlem de la mort amb ells, som hiperprotectors, i potser amb l'espai de temps que passarà, poden prendre-hi part".

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive